Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-283/94 - Zakon o volitvah v Državni zbor (Uradni list RS, št. 44/92) (ZVDZ) Zakon o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94 i...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-274/95 (OdlUS V,119). K obravnavani zadevi je bila s sklepom Ustavnega sodišča z dne 4. 4. 1996 pridružena zadeve št. U-I-139/95 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-283/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18786
GESLA
Načelo pravne in socialne države. Varstvo pravic avtohtone italijanske in madžarske narodnostne skupnosti. Načelo enakosti pred zakonom. Izražanje narodnostne pripadnosti. Posebne pravice italijanske in madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji. Poslanci, imuniteta. Pravni interes kot procesni pogoj za začetek postopka pred Ustavnim sodiščem na podlagi pobude. Narodnosti, izobraževanje, dvojezično šolstvo. Načelo legalitete. Upravni organi, naloge, javna pooblastila. Javno pooblastilo. Državni zbor, predstavniki narodnostnih skupnosti, poslanci. Volitve, Državni zbor. Občina, župan. Narodna skupnost, zastopanje na lokalnem nivoju. Krajevna skupnost, pravna oseba. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Zakon o volitvah v Državni zbor (Uradni list RS, št. 44/92) (ZVDZ) Zakon o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94 in 70/95) (ZLV) Zakon o evidenci volilne pravice (Uradni list RS, št. 46/92) (ZEVP), 22. čl. Statut Mestne občine Koper (Uradne objave Koper/Capodistria, št. 9/95), 4. odst. 53. čl., 134. čl., 2. odst. 140. čl. Zakon o poslancih (Uradni list RS, št. 48/92) (ZPos) Poslovnik Državnega zbora (Uradni list RS, št. 40/93, 28/96 in 26/97)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 20/98 in OdlUS VII, 26
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Danijel Starman, Koper in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Ni v neskladju z Ustavo, da Zakon o volitvah v Državni zbor daje pripadnikom italijanske in madžarske samoupravne narodne skupnosti pravico, da na volitvah poslancev Državnega zbora oddajo po dva glasova. Ni v neskladju z Ustavo, da Zakon o lokalnih volitvah daje pripadnikom italijanske in madžarske samoupravne narodne skupnosti pravico, da na volitvah članov občinskega sveta oddajo po dva glasova. Člen 22 Zakona o evidenci volilne pravice ni v neskladju z Ustavo. V neskladju z Ustavo je, da Zakon o evidenci volilne pravice ne opredeljuje meril, po katerih komisije italijanske in madžarske samoupravne narodne skupnosti odločajo o vpisu volivcev v posebni volilni imenik državljanov pripadnikov avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti. Državni zbor mora to neskladje z Ustavo odpraviti do razpisa naslednjih rednih volitev v Državni zbor. Četrti odstavek 53. člena, 134. člen in drugi odstavek 140. člena Statuta Mestne občine Koper niso v neskladju z Ustavo in z zakonom. Pobuda se zavrže v delu, ki se nanaša na Zakon o poslancih in Poslovnik Državnega zbora.
EVIDENČNI STAVEK
Ni v neskladju z Ustavo, da je pripadnikom avtohtone italijanske in madžarske narodne skupnosti z zakonom zagotovljena pravica, da na volitvah poslancev Državnega zbora in na volitvah članov občinskega sveta oddajo po dva glasova - enega za izvolitev predstavnika avtohtone narodne skupnosti in drugega za izvolitev preostalih poslancev oziroma članov občinskega sveta. Ustava zagotavlja pripadnikom skupnosti splošno in posebno volilno pravico. V neskladju z ustavnimi določbami o pravni državi, delitvi oblasti, zakonitosti delovanja uprave in javnih pooblastilih je, da z zakonom niso opredeljena merila, po katerih komisije samoupravnih narodnih skupnosti odločajo o vpisu volivcev v posebni volilni imenik državljanov pripadnikov avtohtonih italijanske in madžarske narodne skupnosti. Državljan ne izkazuje pravnega interesa za izpodbijanje poslovniške oziroma zakonske ureditve obsega mandata poslanca Državnega zbora že zgolj s tem, da ima volilno pravico. Določba občinskega statuta, po kateri mora biti podžupan pripadnik avtohtone italijanske narodne skupnosti, če je župan Slovenec, ni v neskladju z ustavno določbo o enakosti pred zakonom, ker je razlikovanje med kandidati utemeljeno z varstvom avtohtone italijanske oziroma avtohtone madžarske narodne skupnosti. Ni v neskladju z Ustavo in z zakonom, če občinski statut določa, da je avtohtona italijanska narodna skupnost neposredno zastopana v svetu krajevne skupnosti. Ni v neskladju z Ustavo, če občinski statut daje krajevnim skupnostim pravno subjektiviteto.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window