Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba I U 362/2009 - davek od dobička pravnih oseb - davčno priznani odhodki - društvo - pridobitna dejavnost - stroški prenove nepremičnine - davek od dohodkov iz prem...

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
28.5.2010
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba I U 362/2009
INTERNA OZNAKA
UL0003233
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
davek od dobička pravnih oseb - davčno priznani odhodki - društvo - pridobitna dejavnost - stroški prenove nepremičnine - davek od dohodkov iz premoženja - davek na dodano vrednost (DDV) - odbitek vstopnega DDV - oprostitev plačila DDV - kulturna dejavnost
PODROČJE VSRS
DAVKI
IZREK
Tožba se zavrne.

Zahtevek za povračilo stroškov postopka se zavrne.
JEDRO
Po 6. členu ZDDPO društva, ustanovljena za nepridobitne namene, davka ne plačujejo, razen za pridobitno dejavnost. V tem pogledu nepridobitni namen ustanovitve tožeče stranke kot društva ni sporen. Sporno je njeno dejansko poslovanje, za katerega davčni organ ugotavlja, da v pretežni meri ni skladno z nepridobitnim namenom. Za oprostitev plačila davka namreč ni dovolj nepridobiten namen ustanovitve, temveč je potrebno, da društvo na takšen način tudi dejansko posluje. Poslovanje zato ne sme biti usmerjeno v doseganje dobička – ne za društvo in tudi ne za njegove člane.

Sredstva, vložena v prenovo nepremičnine, predstavljajo, skladno s sklenjeno najemno pogodbo in po izjavi obeh lastnikov, ki sta jo dala v inšpekcijskem postopku, vrednost plačane najemnine. Zato so bili stroški za prenovo v celoti priznani kot stroški plačane najemnine, obenem pa vrednost vlaganj predstavlja prejemek obeh lastnikov, ki se v skladu z 69. členom ZDoh obdavči z davkom od dohodkov iz premoženja. Pri ugotavljanju dohodka, doseženega z oddajanjem stavb in prostorov v najem, ki je predmet obdavčitve, se namreč po citirani določbi upošteva (razen najemnine) tudi vrednost vseh obveznosti in storitev, za katere se je zavezal najemnik oziroma podnajemnik. Pri tem gre predvsem za tiste obveznosti in storitve, ki povečujejo obstoječo uporabno vrednost nepremičnine, npr. stroški rekonstrukcije, modernizacije, adaptacije in sanacije. Ker pri omenjenih vlaganjih ni šlo za vlaganja v osnovna sredstva tožeče stranke kot zavezanca za davek, niso bili izpolnjeni pogoji za odbitek vstopnega DDV iz 40. člena ZDDV.

Za oprostitev DDV po 9. točki 26. člena ZDDV ni dovolj, da gre za storitev s področja kulture in da je prireditev oziroma projekt sofinanciran z javnimi sredstvi. Potrebno je tudi, da gre za storitev, ki jo opravi nepridobitna organizacija v skladu s predpisi, ki urejajo področje kulturnih dejavnosti. Tožeča stranka takšnega statusa nima in ga tudi ne zatrjuje.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window