Navigacija
AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-237/97 - Pravilnik o pogojih za pridobitev licenc za prevoze v cestnem prometu, načinu in postopku njihove pridobitve ter o načinu vodenja evid...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-237/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18604
GESLA
Začasna odredba. Promet, cestni promet, licenca za prevoze. Izvrševanje odločbe Ustavnega sodišča. Razveljavitev podzakonskega akta z odložnim rokom. Načelo legalitete pri delu upravnih organov. Načelo usklajenosti pravnih aktov. Urejanje zakonske materije s podzakonskim aktom zunaj zakonskega pooblastila.
NAPADENI AKT
Pravilnik o pogojih za pridobitev licenc za prevoze v cestnem prometu, načinu in postopku njihove pridobitve ter o načinu vodenja evidence o izdanih licencah (Uradni list RS, št. 50/97 in 69/97), posamezne določbe
OBJAVA
Uradni list RS, št. 75/97 Uradni list RS, št. 76/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba Aurora Auro d.o.o., Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Člen 5 in 3.a točka prvega odstavka 16. člena Pravilnika o pogojih za pridobitev licenc za prevoze v cestnem prometu, načinu in postopku njihove pridobitve ter o načinu vodenja evidence o izdanih licencah se razveljavita. Drugi odstavek 3. člena, prva, peta, šesta in sedma alinea prvega odstavka 4. člena, 3. točka prvega odstavka 16. člena in prvi odstavek 33. člena Pravilnika se razveljavijo. Razveljavitev začne učinkovati dne 1.6.1998. Drugi odstavek 11. člena in 6. točka prvega odstavka 16. člena Pravilnika nista v neskladju z zakonom in Ustavo. Če zakonodajalec ne določi drugače, se rok za pridobitev licenc podaljša do 31.1.1998.
EVIDENČNI STAVEK
Določbi 153. člena Ustave in drugega odstavka 120. člena Ustave pomenita, da se mora nižji pravni akt gibati v mejah, ki mu jih vsebinsko zarisuje višji pravni akt. S pravilnikom se tako lahko le podrobneje uredijo in razčlenijo z zakonom določeni pogoji, v skladu z nameni in kriteriji iz zakona, oziroma uredi način uresničevanja oziroma izpolnjevanja zakonsko določenih pogojev. Ker je Pravilnik o pogojih za pridobitev licenc za prevoze v cestnem prometu, načinu in postopku njihove pridobitve ter o načinu vodenja evidence o izdanih licencah (Ur.l. RS, št. 57/97 in 69/97) vsebinsko posegel tudi v samo določanje (predpisovanje) pogojev tako, da je s predpisovanjem novih, dodatnih pogojev zožal zakonsko določene meje in s tem otežil pridobivanje licenc, oziroma z razčlenitvijo predpisanih pogojev razširil zakonsko določene meje in s tem olajšal pridobivanje licenc, je Ustavno sodišče nezakonite določbe Pravilnika razveljavilo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window