Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-432/98 - Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za del območja Občine Žalec z oznako PUP2 (Uradni list RS, št. 35/96), 4. al. 1. odst. 22. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-432/98
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US20726
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Prostorsko urejanje. Pomožni objekti, priglasitev del, odmik med objekti. Izkazani pravni interes pobudnika kot procesni pogoj za začetek postopka pred Ustavnim sodiščem na podlagi pobude. Varstvo lastninske pravice. Lastnina, gospodarska, socialna in ekološka funkcija. Splošni interes. Predpisi, smiselno združena enota norme.
NAPADENI AKT
Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za del območja Občine Žalec z oznako PUP2 (Uradni list RS, št. 35/96), 4. al. 1. odst. 22. čl.
OBJAVA
OdlUS X, 70
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marija Gril, Šmartno ob Paki
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti četrte alinee prvega odstavka 22. člena Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za del območja Občine Žalec z oznako PUP2 (Uradni list RS, št. 35/96) se v delu, ki ureja odmik objektov od posestne meje minimalno štiri metre, zavrne. V preostalem delu se pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti dela četrte alinee prvega odstavka 22. člena Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za del območja Občine Žalec z oznako PUP2 (Uradni list RS, št. 35/96) zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Prostorski izvedbeni akti so po pooblastilu v ZUN tisti predpisi, ki v splošnem interesu glede na terenske in krajevne razmere ter predpisane normative urejajo najmanjše odmike objektov od posestne meje. Izpodbijana določba v delu, ki predpisuje minimalni odmik objektov od posestne meje, zato očitno ni v nasprotju s 33. členom Ustave. Različno dejansko stanje se zaradi različnih terenskih in krajevnih razmer lahko različno pravno uredi, zato ni kršeno načelo enakosti pred zakonom (drugi odstavek 14. člena Ustave). Določba o izjemi glede najmanjšega odmika, ki vključuje tudi sporno soglasje sosedov, predstavlja smiselno združeno enoto (normo), v kateri ni mogoče razveljaviti samo njenih delov (posameznih besed), ker bi s tem Ustavno sodišče uveljavilo vsebino povsem nove norme, ki je ni mogoče pripisati normodajalčevemu namenu. Z drugimi besedami je mogoče zanesljivo reči, da bi se normodajalec ne odločil za splošno izjemo od predpisanega najmanjšega odmika, če ne bi imel možnosti, da to izjemo omeji z dodatnimi zahtevami. Morebitna razveljavitev tistega, kar bi bilo glede na navedeno v izpodbijani normi mogoče razveljaviti, bi pobudničin položaj le poslabšalo. Ustavno sodišče je zato pobudo v tem delu zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavrglo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window