AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-239/99 - Pravilnik o društvih, ki delujejo v javnem interesu na področju kulture (Uradni list RS, št. 64/99), 2. al. 3., 6. do 11. al. 3. čl., ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-239/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21595
GESLA
Pravni interes (kot procesna predpostavka ustavnosodnega postopka). Načelo usklajenosti pravnih aktov. Načelo zakonitosti. Načela pravne države.
NAPADENI AKT
Pravilnik o društvih, ki delujejo v javnem interesu na področju kulture (Uradni list RS, št. 64/99), 2. al. 3., 6. do 11. al. 3. čl., 2. al. 6., 3. in 5. al. 3., 2. odst. 5., 3. al. 6. čl., 4. al. 3. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 65/2002 in OdlUS XI, 151
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Slovensko bibliofilsko društvo, Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti druge alineje 3. člena Pravilnika o društvih, ki delujejo v javnem interesu na področju kulture (Uradni list RS, št. 64/99) se zavrže. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti šeste do enajste alineje 3. člena ter druge alineje 6. člena istega pravilnika se zavrne. Tretja in peta alineja 3. člena, drugi odstavek 5. člena in tretja alineja 6. člena istega pravilnika se razveljavijo. Četrta alineja 3. člena istega pravilnika ni v neskladju z Ustavo in zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
Določbi Pravilnika o društvih, ki delujejo v javnem interesu na področju kulture, po katerih je pogoj za pridobitev tega statusa, da je društvo najmanj trikrat v zadnjih petih letih prejelo javna sredstva, oziroma, da ima društvo ali posamezen njegov član priznanja na državni ali mednarodni ravni, je v neskladju z Zakonom o uresničevanju javnega interesa na področju kulture, zato tudi s tretjim odstavkom 153. člena Ustave in deloma z načeli pravne države (2. člen Ustave), zato ju je Ustavno sodišče razveljavilo. Iz enakega razloga je razveljavilo drugi odstavek 5. člena in tretjo alinejo 6. člena tega Pravilnika. Za določbo iz četrte alineje 3. člena, ki postavlja pogoj, da društvo "bistveno prispeva k slovenski kulturi", je Ustavno sodišče ugotovilo, da iz razlogov, ki jih zatrjuje pobudnik, niso v neskladju z Ustavo in Zakonom. Pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti šeste do enajste alineje 3. člena tega pravilnika ter tretje alineje njegovega 6. člena je kot očitno neutemeljeno zavrnilo. Pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti druge alineje 3. člena pa zavrglo, ker pobudniku zanjo manjka pravni interes.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window