Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-348/96 - Odlok o ureditvi ceestnega prometa Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 24/96), 1., 3. in 6. čl. Pravilnik Mestne občine Ljub...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-98/95 z dne 11.7.1996.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-348/96
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18228
GESLA
Parkiranje motornih vozil, urejanje nepravilnega parkiranja, prepoved parkiranja, lisice. Delovno področje samoupravnih lokalnih skupnosti. Nadzor državnih organov. Usklajenost pravnih aktov. Razmerje med državnimi pristojnostmi in pristojnostmi lokalnih skupnosti. Lokalne javne zadeve. Pravno nedoločen pojem. Občina, izvirne pristojnosti. Urejanje cestnega prometa. Zakonsko pooblastilo za normativno urejanje na ravni občine. Pooblastilo za nadzor za izvajanje zakona. Občina, določanje prekrškov za kršitve občinskih predpisov. Razlaga zakona, teleološka razlaga. Preseganje zakonskega pooblastila s podzakonsko ureditvijo. Pritrdilno ločeno mnenje ustavnega sodnika. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodinika.
NAPADENI AKT
Odlok o ureditvi ceestnega prometa Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 24/96), 1., 3. in 6. čl. Pravilnik Mestne občine Ljubljana o priklenitvi in odstranitvi lisic (Uradni list RS, št. 24/96)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 17/97
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Nikola Popadić, Ljubljana
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Razveljavijo se naslednje določbe Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa Mestne občine Ljubljana: - del 1. člena, ki se glasi: "ali se priklene s posebno tehnično napravo (v nadaljnjem besedilu: lisice). Priklene se tudi vozilo, ki je na javnih parkirnih površinah, kjer je parkiranje časovno omejeno, parkirano prek dovoljenega časa, in vozilo, parkirano na rezerviranih parkirnih površinah.", - 3. člen in - 6. člen. 2. Razveljavi se Pravilnik Mestne občine Ljubljana o priklenitvi in odstranitvi lisic.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno zahtevo, da morajo biti občinski predpisi v skladu z zakonom (tretji odstavek 153. člena Ustave, četrta alinea prvega odstavka 160. člena Ustave, 144. člen Ustave) je potrebno razumeti kot načelo zakonitosti v blažji obliki; občina lahko v mejah prvega odstavka 140. člena Ustave normativno ureja pravna razmerja brez izrecnega zakonskega pooblastila, vendar določbe njenih predpisov ne smejo biti v nasprotju z zakoni. Zakonodajalec lahko ob urejanju posameznih področij začrta izvirni delokrog občine in s tem konkretizira (zapolni) nedoločen ustavnopravni pojem "lokalne zadeve". Pri tem pa ne sme ravnati arbitrarno oziroma ne sme poseči v pravico loklanih skupnosti, da samostojno odločajo o lokalnih javnih zadevah. Pri presoji zakonitosti občinskih predpisov je potrebno z interpretacijo zakona ugotoviti, v kolikšni meri je želel zakonodajalec omejiti polje prostega (avtonomnega) odločanja. Zakonodajalec lahko izrecno opredeli obseg normativnih pristojnosti na posameznih področjih; določbe občinskih predpisov ne smejo presegati tega pooblastila. Če zakon posebnega pooblastila ne vsebuje, to ne pomeni, da občina ne more - v mejah Ustave - urejati pravnih razmerij na tem področju. Z interpretacijo je potrebno ugotoviti, ali je zakonodajalec želel materijo urediti izključno oziroma izčrpno ter izključiti dograjevanje normativne ureditve s strani občine. Tudi pri tem je zakonodajalec omejen s prvim odstavkom 140. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window