AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-75/92 - Zakon o denacionalizaciji (Ur. list RS, št. 27/91-I in 31/93) (ZDen), 6., 12., 27., 28. in 29. tč. 3. čl. ter 22. in 23. čl.

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-75/92
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17012
GESLA
Nadomestna nepremičnina za odvzeto premoženje. Prostovoljno dogovorjen prenos lastnine. Vrnitev podržavljenega premoženja. Privatizacija dela družbene lastnine, ki je nastal s krivičnim podržavljanjem zasebnega premoženja. Možnost upravičencev, da kot aktivni lastniki z vlaganjem in drugimi potrebnimi pogoji zagotovijo podlago za učinkovito uporabo teh nepremičnin.
NAPADENI AKT
Zakon o denacionalizaciji (Ur. list RS, št. 27/91-I in 31/93) (ZDen), 6., 12., 27., 28. in 29. tč. 3. čl. ter 22. in 23. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 23/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Mercator KŽK Kmetijstvo Kranj d.o.o., Kranj; Agrokombinat Maribor p.o., Maribor; Mercator Agrokombinat Krško d.o.o., Krško; Hmezad, Žalec, Kmetijstvo Agrogorica p.o., Vipava, Mlinopek, Murska Sobota; Merx Družbeno kmetijsko podjetje Meja p.o., Šentju
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določbe 6., 12., 27., 28. in 29. točke 3. člena ter 22. in 23. člena zakona o denacionalizaciji niso v nasprotju z ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Izpodbijane določbe zakona niso v nasprotju z ustavo: 1. ker za odvzeto premoženje po 6., 12., 27., 28. in 29. točki 3. člena zakona upravičenci, ki niso dobili nadomestne nepremičnine, niso bili ustrezno odškodovani; pri konkretnem odločanju pa je praviloma treba upoštevati že dano odškodnino, če je presegala 30 odstotkov vrednosti podržavljenega premoženja; 2. ker v primerih prostovoljno dogovorjenega prenosa lastnine, čeprav ni bil izdan v predpisani obliki, ni mogoče šteti takega prenosa za prisilno podržavljanje, čeprav je bil formalno sprejet akt na podlagi predpisa iz 6., 12., 27., 28. in 29. točke 3. člena zakona; 3. ker vrnitev podržavljenega premoženja pomeni le vzpostavitev prejšnjega stanja, ta pa se lahko izvede tudi v upravnem postopku; 4. ker je za izvedbo privatizacije dela družbene lastnine, ki je nastal s krivičnim podržavljanjem zasebnega premoženja moral zakonodajalec že s samim zakonom določiti lastninsko pravico za te nepremičnine; 5. ker je z določbo 23. člena zakona, ki pomeni izjemo od pravila, uzakonjenega v 20. členu zakona, zakonodajalec v okviru ciljev, ki jih je s tem in tudi drugimi lastninskimi zakoni zasledoval, omogočil upravičencem, da lahko kot aktivni lastniki z vlaganjem in drugimi potrebnimi pogoji takoj zagotovijo podlago za učinkovito uporabo teh nepremičnin.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window