Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

UPRS sklep I U 964/2014 - spletne igre na srečo – omejitev dostopa do spletnih strani – zaupnost komunikacij – osebni podatek

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
30.6.2014
OPRAVILNA ŠTEVILKA
UPRS sklep I U 964/2014
INTERNA OZNAKA
UL0009543
SENAT, SODNIK
mag. Miriam Temlin Krivic
INSTITUT VSRS
spletne igre na srečo – omejitev dostopa do spletnih strani – zaupnost komunikacij – osebni podatek
PODROČJE VSRS
IGRE NA SREČO
IZREK
Predlogu se ugodi tako, da se nasprotni stranki odredi: da mora v roku 15 dni od pravnomočnosti tega sklepa omejiti dostop do spletne strani X. in sicer s preusmeritvijo na drugo spletno stran na način, da se na DNS strežnikih, ki jih ima ponudnik storitev informacijske družbe v lasti ali v upravljanju, onemogoči pretvorba tekstovnega spletnega naslova X. v pravi IP naslov tako, da vrne IP naslov spletne strani Y. ter da mora v roku 8 dni po omejitvi dostopa do spletnih strani Posebnemu davčnemu uradu poslati poročilo o izvedbi naloženega ukrepa z navedbo imen in IP naslovov DNS strežnikov, na katerih je ponudnik izvršil naloženi ukrep preusmeritve.
JEDRO
Vprašanje dostopa iz kakršnihkoli drugih razlogov, ki je kot stranski učinek prepovedi sedaj tudi preprečeno, bi družba, ki je bila seznanjena z odločbo o prepovedi prirejanja iger na srečo in s posledicami njene izvršitve, pri prostovoljni izvršitvi lahko uredila tako, da bi morebitne druge podatke in informacije prenesla tudi na druge svoje spletne strani, ki jih ima postavljene in do katerih se dostop ne omejuje, pa tega ni storila. Predlagana obremenitev, ki bo družbi nastala glede na pozitivne učinke na strani javnega interesa zato ne pomeni kršitve načela sorazmernosti. Predlagani ukrep ne posega v zaupnost, ki jo morajo ob tem zagotavljati ponudniki storitev elektronskih komunikacij. Nasprotna stranka preuranjeno in neupravičeno sklepa, da se podatek o IP naslovu kakorkoli beleži v dnevniških datotekah strežnika nadzornega organa. Nadzorni organ s tem zagotavlja spoštovanje ZVOP-1, informacijski pooblaščenec pa je s tem v zvezi že opravil nadzor in ugotovil, da ob tem ne prihaja do kršitev ZVOP-1. Ker v obravnavanem primeru ne gre za spor o pravici do prirejanja iger na srečo, temveč za način izvršitve že izrečene prepovedne odločbe, ugovoru o neskladnosti izvršitve prepovedne odločbe s pravom EU ni mogoče slediti. Ker gre za nujno informacijo, ki mora biti predlagatelju zagotovljena zaradi izvajanja nadzora v skladu z določbami ZIS, je bilo nasprotni stranki odrejeno, da mora predlagatelju poslati poročilo o izvršenem ukrepu.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window