AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-146/01 - Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98, 61/2000, 21/02 in 67/02) (ZVCP), 4. odst. 80. čl. Pravilnik o pogojih, ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-146/01
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US22655
GESLA
1.5.51.1.15.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis v neskladju - Z ustavo. 1.5.51.1.16 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Poziv normodajalcu, da predpis uskladi z Ustavo/zakonom. 1.5.51.1.17.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Razveljavitev - Podzakonskega predpisa. 1.5.51.1.18.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Razveljavitev z odložnim rokom - Podzakonskega predpisa. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 3.12 - Splošna načela - Jasnost in natančnost pravnih določb. 4.6.3.2 - Ustanove - Izvršilni organi - Uporaba zakonov - Prenesene pristojnosti sprejemanja predpisov. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost. 3.4 - Splošna načela - Delitev oblasti. 2.2.2.1 - Viri ustavnega prava - Hierarhija - Hierarhija med nacionalnimi viri - Hierarhija, ki izhaja iz Ustave. 5.4.5 - Temeljne pravice - Ekonomske, socialne in kulturne pravice - Svoboda dela za plačilo (49). 5.4.6 - Temeljne pravice - Ekonomske, socialne in kulturne pravice - Svobodna gospodarska pobuda (74). 5.1.3 - Temeljne pravice - Splošna vprašanja - Zadržki in omejitve.
NAPADENI AKT
Zakon o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98, 61/2000, 21/02 in 67/02) (ZVCP), 4. odst. 80. čl. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki vozil, s katerimi se vozijo skupine otrok (Uradni list RS, št. 78/99 in 58/2000), prvi stavek 1. odst. 3. čl., 1. odst. 8., 1. odst. 10. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 97/2003 in OdlUS XII, 78
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Družba I & I, Avtobusni prevozi, d. d., Koper in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Četrti odstavek 80. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98, 61/2000, 21/02 in 67/02) je v neskladju z Ustavo. Prvi stavek prvega odstavka 3. člena in prvi odstavek 8. člena ter prvi odstavek 10. člena v delu, ki se nanaša na starost vozil, Pravilnika o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vozila in vozniki vozil, s katerimi se vozijo skupine otrok (Uradni list RS, št. 78/99 in 58/2000), se razveljavijo. Zakonodajalec mora protiustavnost, ugotovljeno v prvi točki izreka, odpraviti v roku šestih mesecev od dneva objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije. Razveljavitev iz druge točke začne učinkovati z dnem odprave protiustavnosti, ugotovljene v prvi točki izreka.
EVIDENČNI STAVEK
Pooblastilo, vsebovano v četrtem odstavku 80. člena Zakona o varnosti cestnega prometa predstavlja t. i. golo pooblastilo za izdajo podzakonskega akta, v katerem je določitev posebnih pogojev v celoti prepuščena podzakonskemu aktu. Izpodbijano zakonsko pooblastilo bi moralo vsebovati bistvene kriterije in merila, na podlagi katerih naj bi se s podzakonskim aktom natančneje določili posebni pogoji za večjo varnost prevozov skupine otrok. Tako bi Zakon moral določati, da se kot kriterij lahko določi tudi starost vozila in ne samo njegova (višja) tehnična brezhibnost, kot tudi, da se za prevoz skupine otrok mora predpisati večja poklicna izkušenost voznikov. Načela pravne države (2. člen Ustave) zahtevajo, da se pravna razmerja med državo in državljani urejajo z zakoni. Eno od načel pravne države je, da so zakonske norme jasne in nedvoumne. Z njim se ne določa samo okvira in podlage upravnopravnega delovanja izvršilne oblasti, temveč zagotavlja tudi, da je to delovanje za državljane znano, pregledno in tudi predvidljivo, kar povečuje njihovo pravno varnost. Zato mora biti pooblastilo za izdajo podzakonskega predpisa v zakonu opredeljeno z ustreznimi merili in kriteriji. Določitve teh kriterijev in meril pa zakonodajalec ne sme prepustiti podzakonskemu predpisu. Načelo delitve oblasti (drugi odstavek 3. člena Ustave) izključuje možnost, da bi upravni organi samostojno urejali zakonsko materijo in zato zakonsko pooblastilo ne sme vsebovati pooblastil, na podlagi katerih bi izvršilni predpisi lahko vsebovali določbe, za katere ni podlage že v zakonu. Tudi načelo vezanosti delovanja upravnih organov na Ustavo in zakone ali legalitetno načelo (drugi odstavek 120. člena Ustave) zahteva, da so upravni organi pri svojem delu vezani na okvir, ki ga določata Ustava in zakon in nimajo pravice izdajati predpisov brez vsebinske podlage v zakonu. Iz navedenih razlogov je Ustavno sodišče ugotovilo, da je določba četrtega odstavka 80. člena Zakona o varnosti cestnega prometa v neskladju z Ustavo. Ustavno sodišče je pogoja, določena v prvem odstavku 3. člena in prvega odstavka 8. člena Pravilnika, razveljavilo (2. točka izreka), ker nimata vsebinske podlage v Zakonu, določena sta povsem samostojno, kar je glede na naravo pravilnika kot podzakonskega predpisa v neskladju z drugim odstavkom 120. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window