AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VSL sklep II Cp 2330/2011 - sodno varstvo (so)posesti – nadaljevano motenje posesti – ponavljajoče motenje posesti - samopomoč

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
31.8.2011
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sklep II Cp 2330/2011
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0061629
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
sodno varstvo (so)posesti – nadaljevano motenje posesti – ponavljajoče motenje posesti - samopomoč
PODROČJE VSRS
STVARNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se delno ugodi in se spremeni sklep sodišča prve stopnje tako, da se zavrže tožba v delu, v kolikor se tožbeni zahtevek nanaša na motitvena dejanja pred 30. 08. 2008 ter spremeni tudi v stroškovnem delu tako, da se v tem delu glasi:

„V. Toženi stranki sta dolžni povrniti tožečima strankama 1.112,95 EUR pravdnih stroškov, z zakonskimi zamudnimi obrestmi od poteka paricijskega roka 8 dni dalje do plačila.“

II. V preostalem izpodbijanem, a nespremenjenim delu pa se pritožba zavrne in se v tem delu potrdi sklep sodišča prve stopnje.

III. Tožeči stranki sta dolžni povrniti toženima strankama 128,74 EUR stroškov pritožbenega postopka, v roku 8 dni, pod izvršbo.
JEDRO
Namen in smisel instituta samopomoči ni v tem, da zato, ker naj bi soposestnik presegel meje izvrševanja soposesti, ne bi mogel več izvrševati niti soposesti v mejah, ki si jih je pridobil na dovoljen način. Zato pomeni dejanje, ko oseba, ki se posluži samopomoči, na ta način, da povsem prepreči izvrševanje soposesti soposestniku, prekoračitev dovoljene samopomoči.

Večkratna odstranitev prejšnje ključavnice, ki ji sledi vzpostavitev prejšnjega stanja z namestitvijo nove ključavnice s strani tistega, v čigar soposest je poseženo, pomeni ponavljajoča motilna dejanja. Rok za vložitev tožbe zaradi motenja posesti teče od vsakega motilnega dejanja posebej.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window