Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

VIII Ips 218/2009 - Zmečkanina desne roke s posledičnim kompartment sindromom, iztrganje podlahtne arterije v desnem zapestju, raztrganina mišic desne...

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
deset (10) prevezovanj roke, deset (10) kontrol pri izbranem zdravniku, enajst (11) kontrol pri kirurgu
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VIII Ips 218/2009
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS002172
FISCHER
hudi primeri
HOSPITALIZACIJA
deset (10) dni, dve (2) operaciji, dolgotrajna narkoza, EMG preiskava, nevrofiziološki pregled, jemanje zdravil proti bolečinam, ki so škodljiva za želodec.
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
VIII Ips 218/2009. Revizija prvotožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Mlad moški; dijak (po rednem šolanju je obiskoval izredni 2-letni program), ki je pri prvotoženi stranki delal prek napotnice študentskega servisa nekaj več kot pol leta kot pomočnik.
POŠKODBA
Zmečkanina desne roke s posledičnim kompartment sindromom, iztrganje podlahtne arterije v desnem zapestju, raztrganina mišic desnega tenerja (velikega peščaja), zlom 2. in 3. dlančnice desno, zlom bazalnega členka 3. prsta desne roke, izpah desnega palca v dlančnično – prstničnem sklepu z raztrganino sklepne ovojnice in obstranskih vezi.
REHABILITACIJA
več kot sto (100) fizioterapij, nošenje funkcionalne opornice (oškodovanec jo je nosil tudi še ob sojenju na prvi stopnji),
SKAŽENOST
2.000 EUR Širša, 10 cm dolga brazgotina na dlani, dve brazgotini na hrbtišču roke (3 cm in 7 cm; slednji sta vidni, zakrivanje z oblačili ni mogoče. Dlan je stanjšana in zožena.
SKUPINA
poškodbe rok in ramenskega obroča in njihove posledice
STRAH
2.000 EUR Primarni strah ob nesreči (da je ob roko) je bil zelo intenziven in je trajal od poškodbe do 25.3.205, ko je bil ponovno operiran. Sekundarni strah, to je strah pred prevezovanji, posegi, ponovno operacijo, za izid zdravljenja, je trajal pol leta.
TELESNE BOLEČINE
10.000 EUR Stalne hude bolečine štirinajst (14) dni, stalne srednje hude bolečine šest (6) tednov, lažje bolečine v času zdravljenja kumulativno štiri (4) mesece; bolečine bo trpel tudi v bodoče, predvsem, če bo z roko zadel ob kakšen predmet ali se nanjo naslonil.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
30.000 EUR Oškodovanec s poškodovano roko težko piše, ker je desničar, z levo roko piše le tiskane črke. Majnih predmetov ne more prijeti, nima ročnih spretnosti. Dela občasno, moral se je prešolati. Ne more se več ukvarjati s športom (kolesarstvo, košarka, nogomet) tako kot pred nesrečo. Treniral je košarko in ples, nato se je s tem ukvarjal rekreativno. Težkih bremen ne sme dvigovati, ker nima dobrega občutka pri prijemu. Dlan je stanjšana in zožena, stisk pesti je brez moči, izteg palca je 1/3 zavrt, palec je neobčutljiv na dotik, prvi trije prsti so odreveneli. Ne more prijeti drobnih predmetov, težko drži žlico, krožnik, ne more uporabljati noža, svinčnik drži krčevito z več prsti, za dela kot je npr. lupljenje je roka neuporabna. Težko si zaveže čevlje, orodij s toporiščem ne more uporabljati, težave ima pri osebni higieni, pri vožnji mu drsi volan, na menjalniku nima občutka. ZŽA je 30% in trajno. Upoštevana je bila oškodovančeva mladost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window