Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 80/99 - kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo - sovražna propaganda - kaznivo dejanje zoper javni red in ljudsko oblast

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
18.12.2003 0:00:00
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 80/99
INTERNA OZNAKA
VS22082
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo - sovražna propaganda - kaznivo dejanje zoper javni red in ljudsko oblast
PODROČJE VSRS
POPRAVA KRIVIC
IZREK
Zahtevi vrhovnega državnega tožilca za varstvo zakonitosti se ugodi in se sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 13.10.1948, v zvezi s sodbo Vrhovnega sodišča LRS v Ljubljani z dne 8.12.1948, spremeni tako, da se obsojeni V.K., P.T., I.J. in J.Š. po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) oprostijo obtožbe 1. K.V., T.P. in J.I. da so že od leta 1947 dalje zlasti v prvem poletju leta 1948 v L. vršili v svoji okolici propagando in agitacijo, ki obsegata poziv na nasilno porušenje obstoječe državne ureditve, s tem, da je a/ K.V. širil vesti o bodočem izbruhu vojne, da bo nastopila sprememba oblasti in da bo naša država kmalu rešena komunizma, da bodo našo državo kmalu zasedli angloamerikanci, b/ obtoženca T.P. in J.I., ki sta jih deloma posamično deloma skupaj sprejela od K., pa sta te vesti medsebojno izmenjavala in nato širila, s čimer naj bi storili kaznivo dejanje po 1. odstavku 9. člena ZKLD in 2. Š.J., da je že od leta 1947 dalje, zlasti pa v zadnjih mesecih vršil v svoji okolici propagando in agitacijo s tem, da je K.V. širil vesti o bodočem izbruhu vojne, da bo nastopila sprememba oblasti in da bo naša država kmalu rešena komunizma, da bodo našo državo kmalu zasedli angloamerikanci in slično, obtoženci T.P., J.I. in Š.J., ki so jih deloma posamično, deloma pa skupno s P.K. pa med seboj izmenjavali in se tako medsebojno informirali, torej iznašali neresnične in potvorjene vesti, naperjene proti javnemu redu in ljudski oblasti, s čimer naj bi storil kaznivo dejanje zoper javni red in ljudsko oblast. Stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke 2. odstavka 92. člena ZKP, potrebni izdatki obsojencev ter potrebni izdatki in nagrada njihovih zagovornikov bremenijo proračun.
JEDRO
Ker opis ravnanja, ki se očita obsojencem, ne predstavlja niti propagande niti agitacije, še manj pa pozivanja k nasilnemu zrušenju obstoječe državne ureditve, ni podano kaznivo dejanje po 1. odstavku 9. člena ZKLD.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window