Navigacija

Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o pogojih za izvajanje poskusov na živalih

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 89-3645/2014, stran 10173 DATUM OBJAVE: 12.12.2014

VELJAVNOST: od 27.12.2014 / UPORABA: od 27.12.2014

RS 89-3645/2014

Verzija 1 / 1

Čistopis se uporablja od 27.12.2014 do nadaljnjega. Status čistopisa na današnji dan, 1.6.2020: AKTUALEN.

Uradni list RS, št. 89/14

Časovnica

Na današnji dan, 1.6.2020 je:

 • ČISTOPIS
 • AKTUALEN
 • UPORABA ČISTOPISA
 • OD 27.12.2014
  DO nadaljnjega
Prikaži čistopis, ki se uporablja na dan
Najdi
 •  
 • Vplivi
 • Čistopisi
rev
fwd
 
 

3645. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o pogojih za izvajanje poskusov na živalih

 
 
Na podlagi drugega in šestega odstavka 74. člena Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo, 126/07 – ZUP-E, 48/09, 8/10 – ZUP-G, 8/12 – ZVRS-F in 21/12) za izvrševanje 20.a, 21., 22.a, 23. in 41. člena Zakona o zaščiti živali (Uradni list RS, št. 38/13 – uradno prečiščeno besedilo in) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrico za okolje in prostor ter ministrico za izobraževanje, znanost in šport
 

P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o pogojih za izvajanje poskusov na živalih

 

1. člen

 
V Pravilniku o pogojih za izvajanje poskusov na živalih (Uradni list RS, št. 37/13) se drugi odstavek 4. člena spremeni tako, da se glasi:
 
»(2)
Ne glede na prejšnji odstavek se lahko za izvajanje poskusov na rejnih ali drugače vzrejenih živalih izda dovoljenje za poskus na podlagi znanstvene utemeljitve in ocene etične komisije za poskuse na živalih (v nadaljnjem besedilu: etična komisija).«.
 

2. člen

 
13. člen se spremeni tako, da se glasi:
 

»13. člen

(izobrazba osebja in delovne izkušnje)

 
(1)
Oskrbovalec živali in oseba, ki žival usmrti, morata imeti dokončano najmanj srednješolsko izobrazbo.
 
(2)
Izvajalec poskusa na živalih mora imeti dokončan najmanj študijski program prve stopnje ali temu ustrezno raven izobrazbe ali zaključene najmanj tri letnike enovitega magistrskega študija, v vseh primerih s področja veterinarstva, medicine, biologije, farmacije, biokemije ali zootehnike po klasifikacijskem sistemu izobraževanja in usposabljanja – KLASIUS.
 
(3)
Vodja poskusa oziroma projekta mora imeti:
 
-
dokončan najmanj študijski program tretje stopnje ali temu ustrezno raven izobrazbe oziroma za predpisane poskuse dokončan najmanj študij druge stopnje ali temu ustrezno raven izobrazbe, v vseh primerih s področja veterinarstva, medicine, biologije, farmacije, biokemije ali zootehnike, povezanega z delom, ki ga izvaja, po klasifikacijskem sistemu izobraževanja in usposabljanja – KLASIUS, in
 
-
specifično znanje glede vrste živali, na kateri se izvaja poskus.
 
(4)
Strokovnjak za dobrobit živali mora imeti dokončan najmanj študijski program druge stopnje ali temu ustrezno raven izobrazbe, v vseh primerih s področja veterinarstva, medicine, biologije ali zootehnike po klasifikacijskem sistemu izobraževanja in usposabljanja – KLASIUS in najmanj pet let neprekinjenih delovnih izkušenj s področja poskusov na živalih.
 
(5)
Imenovani veterinar mora izpolnjevati pogoje v skladu z zakonom, ki ureja veterinarstvo, in imeti izkušnje s področja dobrobiti in veterinarske medicine živali v poskusu.
 
(6)
Če poskus izvaja oseba iz drugega odstavka tega člena, lahko v utemeljenih primerih in če je to potrebno zaradi narave poskusa pri izvajanju poskusa sodeluje tudi oseba, ki ima dokončan najmanj študijski program prve stopnje ali temu ustrezno raven izobrazbe s področja drugih veterinarskih ali naravoslovnih ved ali živinoreje kot iz drugega odstavka tega člena, vendar pod pogoji, da ima opravljeno usposabljanje iz 14. člena tega pravilnika. Predlog osebe iz prejšnjega stavka, ki mora biti utemeljen, presoja v postopku ocenjevanja projekta etična komisija v skladu s 22. členom tega pravilnika.«

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

 • Vpogled v 7 dokumentov
 • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
 • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window