AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločbe Višjih sodišč

VSK sodba in sklep I Cpg 307/2003 - izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj - ugotovitvena sodba - namen povzročiti škodo

SODIŠČE
Višje sodišče v Kopru
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
22.4.2004
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSK sodba in sklep I Cpg 307/2003
INTERNA OZNAKA (*)
VSK00921
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
izpodbijanje dolžnikovih pravnih dejanj - ugotovitvena sodba - namen povzročiti škodo
PODROČJE VSRS
obligacijsko pravo
IZREK
1. Pritožbi tožeče stranke se delno ugodi, sodba sodišča prve stopnje se v izpodbijanem delu (I./2. točka izreka) s p r e m e n i tako, da se ta točka pravilno glasi : "Tožena stranka je dolžna trpeti izvršbo na nepremičnini v vl. št. 2696 k.o. P. za izterjavo v I./1. tč. izreka navedenih zneskov. V preostalem delu (da se ugotovi, da je proti tožeči stranki brez pravnega učinka prodajna pogodba z dne 12.5.1998 z aneksom do višine terjatve iz naslova izvršilnih stroškov po sklepu Okrajnega sodišča v P. in je tožena stranka dolžna dovoliti izvršbo na nepremičnini v vl.št. 2696 k.o. P. za izterjavo izvršilnih stroškov po sklepu Okrajnega sodišča v P.), pa se tožbeni zahtevek zavrne." 2. Zaradi umika pritožbe tožene stranke se postopek v zvezi z obravnavo te pritožbe u s t a v i . 3. Tožena stranka je dolžna v roku 15 dni tožeči stranki povrniti stroške pritožbenega postopka v znesku 66.307,00 SIT.

 
JEDRO
1. Smisel izpodbijanja dolžnikovih pravnih dejanj zgolj z izdajo ugotovitvene sodbe, ne bi bil dosežen, saj takšna ugotovitvena sodba še ne vzpostavlja stanja, ki bi tožeči stranki omogočala poplačilo njenih terjatev. 2. Določeno dejanje je skladno z določili ZOR izpodbojno, če obstoji škodovalni namen ali neopravičljiva nevednost dolžnika, da s tem škoduje upniku in (kumulativno) da je pridobitelj za ta škodovalni namen zoper upnike vedel ali bi zanj moral vedeti.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window