Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM sodba I Cp 1348/2009 - menjalna pogodba - oblika pogodbe - teorija o realizaciji - zastaranje - terjatev na izstavitev zemljiškoknjižne listine - odstopno upravičenje - z...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
28.12.2009
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sodba I Cp 1348/2009
INTERNA OZNAKA (*)
VSM0022286
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
menjalna pogodba - oblika pogodbe - teorija o realizaciji - zastaranje - terjatev na izstavitev zemljiškoknjižne listine - odstopno upravičenje - zastaranje odškodninske terjatve - splošni zastaralni rok - razdrtje pogodbe - zmotna uporaba materialnega prava - sprememba sodbe sodišča prve stopnje - navedbe pritožbe, ki so odločilnega pomena
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Pritožbi tožene stranke se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje tako spremeni, da se primarni in podrejeni tožbeni zahtevek, ki glasita:

„1. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki plačati 8.300,00 EUR skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od vložitve te vloge dalje do plačila.

Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti pravdne stroške s tem postopkom, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od poteka paricijskega roka do plačila.

2. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki izročiti v posest nepremičnine parc, št. ... k.o. Dravograd, z.k. Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu.

Tožena stranka je dolžna tožeči stranki povrniti pravdne stroške s tem postopkom, skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki tečejo od poteka paricijskega roka pa do plačila,

zavrneta.“

Tožniki so dolžni toženki nerazdelno povrniti stroške postopka na prvi stopnji v znesku 1.130,98 (tisoč sto trideset 98/100) EUR, v roku 15 dni od dneva prejema odločbe sodišča druge stopnje.

Tožniki so dolžni toženki nerazdelno povrniti stroške postopka na drugi stopnji v znesku 307,99 (tristo sedem 99/100)EUR, v roku 15 dni od dneva prejema odločbe sodišča druge stopnje.

Tožeča stranka sama nosi stroške, ki so ji nastali z vložitvijo odgovora na pritožbo.
JEDRO
Za pridobitev lastninske pravice na podlagi pravnega posla je potreben še vpis v javno knjigo (33. člen takrat veljavnega Zakona o temeljih lastninskopravnih razmerij). Tožniki so imeli za „dosego tega cilja" v zakonsko določenem roku od veljavne sklenitve zavezovalnega pravnega posla dalje možnost zahtevati izstavitev listine za vpis pravice v zemljiško knjigo. Takšna terjatev je v skladu s prej veljavnim 371. členom ZOR zastarala v splošnem zastaralnem roku petih let. Očitno tega niso uveljavljali, šele med obravnavanim postopkom pa so zaradi opisane kršitve pogodbene obveznosti, v povezavi z zatrjevano naknadno nemožnostjo izpolnitve, v vlogi z dne 30.09.2008 uveljavili odstopno upravičenje (124. člen ZOR). V posledici razdrte pogodbe so primarno zahtevali, tako so pravno opredelili svoj zahtevek, plačilo denarne odškodnine. Tožniki tako zahtevajo plačilo škode, ki jim je nastala v posledici kršitve pogodbene obveznosti, takšen zahtevek pa po tretjem odstavku 376. v zvezi s 371. členom ZOR zastara v roku petih let.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window