Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM Sodba II Kp 94326/2010 - kaznivo dejanje poslovne goljufije - zakonski znaki kaznivega dejanja - o dvomu v korist obdolženca - konkretizacija pritožbenih očitkov - uradni p...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
16.11.2017
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM Sodba II Kp 94326/2010
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00010267
SENAT, SODNIK
Zdenka Klarič (preds.), Boris Štampar (poroč.), Miro Lešnik
INSTITUT VSRS
kaznivo dejanje poslovne goljufije - zakonski znaki kaznivega dejanja - o dvomu v korist obdolženca - konkretizacija pritožbenih očitkov - uradni pritožbeni preizkus - kršitev kazenskega zakona - ali je dejanje kaznivo dejanje - preslepitev - načelo zakonitosti - izvršitveno dejanje
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO - KAZENSKO PROCESNO PRAVO - ČLOVEKOVE PRAVICE
IZREK
I. Ob reševanju pritožbe zagovornika obdolženega F. P. se sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se obdolženega F.P. iz razloga po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku o p r o s t i o b t o ž b e , da je dne 4. 12. 2007 kot zastopnik družbe T. G.m.b.H., s sedežem K.str. 15, D., Nemčija, pri opravljanju gospodarske dejavnosti, pri sklenitvi posla z lažnivim prikazovanjem dejanskih okoliščin, da bo naročeno blago v roku poravnal, ter mu kot garancijo za plačilo izročil dva (2) čeka, na Ptuju preslepil direktorja družbe D. d.o.o., s sedežem Z. trg št. 8, P., A.D., da mu je izročil dva avtomobila in sicer: VW TOURAN TRENDLINE, tip 1,6 in VW POLO, Comfortline »SI 2« tip 1,2 in zanju izstavil računa št. 7500237 z dne 7. 12. 2007 v znesku 15.256,00 EUR in št. 7500238 z dne 10. 12. 2007 v znesku 8.917,00 EUR, skupno torej 24.173,00 EUR, vendar pa teh izstavljenih računov ni poravnal, vsled česar je zaradi celotne neizpolnitve obveznosti za družbo D. d.o.o. nastala premoženjska škoda v višini 24.173,00 EUR, s čemer naj bi storil kaznivo dejanje poslovne goljufije po prvem odstavku 234.a člena Kazenskega zakonika (KZ). II. Po tretjem odstavku 105. člena Zakona o kazenskem postopku se družbo D. d.o.o. s priglašenim premoženjskopravnim zahtevkom napoti na pravdo. III. Po prvem odstavku 96. člena Zakona o kazenskem postopku stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena, potrebni izdatki obdolženca ter potrebni izdatki in nagrada njegovega zagovornika obremenjujejo proračun.
JEDRO
V obravnavanem primeru je v opisu dejanja navedeno, da je obdolženec pri sklenitvi posla preslepil drugega s prikazovanjem okoliščine, da bo naročeno blago plačal v roku ter mu kot garancijo za plačilo izročil dva čeka, svoje obveznosti pa ni izpolnil, ker ni poravnal izstavljenih računov, zaradi česar je oškodovancu nastala premoženjska škoda. Tak opis ne vsebuje zakonskih znakov obdolžencu očitanega kaznivega dejanja, saj iz njega ni mogoče jasno in nedvoumno razbrati, da so bile obdolženčeve izjave in obljube ter garancija prazne in neresnične (lažne). Če bi sprejeli stališče, da tak opis dejanja, kot ga imamo v predmetni zadevi, vsebuje vse zakonske znake kaznivega dejanja poslovne goljufije po prvem odstavku 234.a člena KZ, bi to pomenilo, da lahko že vsaka sklenjena, a kasneje neizpolnjena pogodba predstavlja uresničitev biti inkriminacije kaznivega dejanja po prvem odstavku 234.a člena KZ. S tem bi prišlo do nedopustnega širjenja polja kaznivosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window