Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDSS sodba in sklep Pdp 684/2015 - izplačilo plače - bruto zneski - oblikovanje izreka sodbe - odpoved pravicam iz delovnega razmerja

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
28.1.2016 0:00:00
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS sodba in sklep Pdp 684/2015
INTERNA OZNAKA (*)
VDS0015428
SENAT, SODNIK
Ruža Križnar Jager (preds.), dr. Martina Šetinc Tekavc (poroč.), Sonja Pucko Furman
INSTITUT VSRS
izplačilo plače - bruto zneski - oblikovanje izreka sodbe - odpoved pravicam iz delovnega razmerja
PODROČJE VSRS
DELOVNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbama toženih strank se delno ugodi in se izpodbijana sodba v prvi in drugi alineji I. točke izreka sodbe delno spremeni tako, da se glasi: „Prva in drugotožena stranka sta solidarno dolžni tožniku: -od bruto plače za september 2012 v znesku 763,06 EUR obračunati in zanj plačati prispevke za socialno varnost in akontacijo dohodnine ter mu izplačati ustrezen neto znesek, in -od bruto plače za oktober 2012 v višini 763,06 EUR obračunati in zanj plačati prispevke za socialno varnost in akontacijo dohodnine ter mu izplačati ustrezen neto znesek, tožbeni zahtevek za plačilo v nominalnem znesku določenih neto plač za september in oktober 2012 pa se zavrne.“ II. V preostalem delu pa se pritožbi zavrneta in se potrdita sodba v nespremenjenem delu ter izpodbijani del sklepa (2. točka izreka).
JEDRO
Skladno z ustaljeno sodno prakso velja, da se delodajalci ne morejo razbremeniti plačila zakonsko določenih prejemkov delavcev iz delovnega razmerja s trditvijo, da so se delavci tem pravicam odpovedali. Plača se prisodi delavcu v bruto znesku, od katerega je treba plačati davke in prispevke, delavcu pa mora delodajalec izplačati neto znesek glede na predpise, ki urejajo plačilo dohodnine in prispevkov. Ker ob izdaji sodbe ni znano, po kakšni stopnji se bodo na dan obračuna oziroma izplačila, torej ko nastane davčna obveznost, obračunali davki oziroma dohodnina (oziroma davki in prispevki pri dohodkih, od katerih se prispevki plačujejo), tudi ni znano, kakšni bodo natančno izračunani pravilni neto zneski po obračunu dajatev na dan izplačila prejemkov. Zato se prejemki, od katerih se plačujejo davki (in prispevki, če gre za takšne vrste prejemkov), dosodijo le v bruto zneskih, v izreku sodbe pa se le opisno navede, da zakonske zamudne obresti tečejo od ustreznih neto zneskov, obračunanih od po višini dosojenih bruto zneskov, pri čemer neto zneski v izreku sodbe ne smejo biti določeni po višini v nominalnem denarnem znesku. Ker sodišče prve stopnje tega ni upoštevalo, je pritožbeno sodišče izpodbijano sodbo delno spremenilo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window