AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-121/96 - Sklep Višjega sodišča v Celju, št. Cp 8/96 z dne 7. 2. 1996 in sklep Okrajnega sodišča v Celju, št. I.I 1909/95 z dne 22. 11. 1995

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-121/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US20021
GESLA
Gospodarska družba. Izvršilni postopek, izvršba na podlagi verodostojne listine. Pravica do enake uporabe prava v enakih zadevah. Pravica do zasebne lastnine. Stroški postopka pred Ustavnim sodiščem. Načela pravne in socialne države. Načelo enakosti pred zakonom. Enako varstvo pravic. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja.
NAPADENI AKT
Sklep Višjega sodišča v Celju, št. Cp 8/96 z dne 7. 2. 1996 in sklep Okrajnega sodišča v Celju, št. I.I 1909/95 z dne 22. 11. 1995
OBJAVA
OdlUS IX, 134
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep Višjega sodišča v Celju in sklep Okrajnega sodišča v Celju se razveljavita. Zadeva se vrne Okrajnemu sodišču v Celju v novo odločanje. Pritožnica sama nosi svoje stroške postopka.
EVIDENČNI STAVEK
Pritožnica si je zagotovila uveljavljanje pravice do enake uporabe prava v istih zadevah v času odločanja v postopku pred Ustavnim sodiščem s tem, ko je v zavarovanje svojih pravic v postopku izkoristila vse zakonite pravne poti in pravočasno vložila ustavno pritožbo. Ker je Vrhovno sodišče v drugih enakih primerih zavzelo stališče, kako je treba pravilno uporabiti materialno pravo, bi navedena sklepa, če jih Ustavno sodišče ne bi razveljavilo, odstopala od uveljavljene sodne prakse. S tem bi bila kršena pravica do enakega varstva pravic iz 22. člena Ustave, zato je Ustavno sodišče izpodbijana sklepa razveljavilo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window