Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba II Cpg 1650/2015 - podjetnik – pravnoorganizacijska oblika – pomanjkanje lastne pravne subkektivitete – odgovornost z vsem svojim premoženjem – enotnost podjetniškega...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
26.2.2016
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba II Cpg 1650/2015
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0081154
SENAT, SODNIK
Vesna Jenko
INSTITUT VSRS
podjetnik – pravnoorganizacijska oblika – pomanjkanje lastne pravne subkektivitete – odgovornost z vsem svojim premoženjem – enotnost podjetniškega in osebnega premoženja – neposlovne obveznosti – kršitev relativne nepristojnosti – ugovor stvarne nepristojnosti – pobotni ugovor – identifikacija priče – procesni pobotni ugovor – jamčevalni zahtevki
PODROČJE VSRS
PRAVO DRUŽB – CIVILNO PROCESNO PRAVO – OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
I. Pritožba tožene stranke zoper I. točko izreka se zavrne in se sodba sodišča prve stopnje v izpodbijani I. točki izreka potrdi.

II. Pritožbi tožeče stranke zoper II., III., IV., V. in VI. točko izreka se ugodi in se sodba sodišča prve stopnje:

- v izpodbijani II. točki izreka spremeni tako, da se ugotovi, da ne obstoji terjatev tožene stranke nasproti tožeči stranki v višini 3.000,00 EUR;

- v izpodbijani III. in IV. točki izreka razveljavi;

- v izpodbijani V. točki izreka spremeni tako, da sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani VL z dne 16. 5. 2014 ostane v celoti v veljavi v 1. in 3. točki izreka ter

- v izpodbijani VI. točki izreka spremeni tako, da je tožena stranka dolžna v roku 8 dni povrniti tožeči stranki 416,23 EUR pravdnih stroškov, po poteku izpolnitvenega roka do plačila skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.

III. Tožena stranka je dolžna v roku 8 dni povrniti tožeči stranki 509,63 EUR pritožbenih stroškov, po poteku izpolnitvenega roka do plačila skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
JEDRO
Pravnoorganizacijska oblika samostojnega podjetnika posameznika nima lastne pravne subjektivitete, ločene od pravne subjektivitete nosilca podjema - podjetnika kot fizične osebe. Zato po prvem odstavku 7. člena ZGD-1 za obveznosti, ki nastanejo pri opravljanju gospodarskega podjema samostojnega podjetnika posameznika, odgovarja nosilec tega podjema - podjetnik kot fizična oseba z vsem svojim premoženjem, torej tako s premoženjem, ki je stvarna podlaga (materialni substrat) opravljanja gospodarskega podjema, kakor tudi s svojim osebnim premoženjem (premoženjem, namenjenim zadovoljevanju osebnih potreb).

Stranka mora poleg natančne opredelitve, katero dejstvo naj se s pomočjo določenega dokaza ugotovi ter na podlagi katerih okoliščin naj bi predlagani dokaz sploh lahko služil ugotovitvi določenega dejstva, zaradi same izvedbe dokaza navesti tudi vse, kar je potrebno za identifikacijo priče in za vročitev vabila.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window