Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-217/14 - Sodba Vrhovnega sodišča št. X Ips 409/2012 z dne 18. 12. 2013 in sodba Upravnega sodišča št. I U 669/2011 z dne 21. 8. 2012

OPOMBA US RS
¤
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-217/14
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US31335
GESLA
1.5.5.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Ločena mnenja članov - Odklonilna mnenja. 1.5.51.2.10 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Razveljavitev/odprava izpodbijanega akta in vrnitev v novo odločanje. 1.4.14.3 - Ustavno sodstvo - Postopek - Stroški - Stroški postopka. 5.2 - Temeljne pravice - Enakost „(14.2)“.
NAPADENI AKT
Sodba Vrhovnega sodišča št. X Ips 409/2012 z dne 18. 12. 2013 in sodba Upravnega sodišča št. I U 669/2011 z dne 21. 8. 2012
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Slovenska Karitas, Ljubljana
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sodba Vrhovnega sodišča št. X Ips 409/2012 z dne 18. 12. 2013 in sodba Upravnega sodišča št. I U 669/2011 z dne 21. 8. 2012 se razveljavita in zadeva se vrne Upravnemu sodišču v novo odločanje.   Pritožnica sama nosi svoje stroške postopka z ustavno pritožbo.
EVIDENČNI STAVEK
Po ustaljeni ustavnosodni presoji načelo enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena Ustave zahteva, da se v bistvenem enaki položaji obravnavajo enako. Če se obravnavajo različno, mora za to obstajati razumen razlog, stvarno povezan s predmetom urejanja. Pri presoji, katere podobnosti in razlike v položajih so bistvene, je treba upoštevati tudi, ali morda v bistvenem neenake položaje pravnih subjektov izenačuje kakšno (tudi z ratificiranimi mednarodnimi pogodbami uveljavljeno) pravilo.    Pravilo, ki izenačuje različne položaje, vsebujeta drugi odstavek 2. člena Sporazuma med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih (v nadaljevanju Sporazum), ki v Republiki Sloveniji registriranim pravnim osebam cerkvenega prava z vidika njihove statusne organiziranosti zagotavlja enak položaj, kot ga imajo pravne osebe, ki so ustanovljene na podlagi slovenske zakonodaje, in 13. člen Sporazuma, ki dobrodelne in socialne cerkvene ustanove in organizacije, ki so organizirane skladno s slovensko zakonodajo, glede olajšav, pomoči in drugih spodbujevalnih ukrepov izenačuje z drugimi podobnimi dobrodelnimi organizacijami v državi. To pomeni, da se registrirane dobrodelne cerkvene ustanove obravnavajo kot organizirane v skladu s slovensko zakonodajo.   Ker je statusna organiziranost glede na 13. člen v zvezi z drugim odstavkom 2. člena Sporazuma izključena kot kriterij za razlikovanje, ta okoliščina ne more biti s predmetom urejanja stvarno povezan razumen razlog za drugačno obravnavo registriranih pravnih oseb cerkvenega prava v primerjavi s pravnimi osebami, ustanovljenimi po pravu Republike Slovenije. Zato razlaga, ki pritožnici, ki je registrirana dobrodelna cerkvena ustanova, zgolj na podlagi te okoliščine odreka enak položaj pri uveljavljanju pravice dostopa do javnih sredstev za sofinanciranje dobrodelne dejavnosti v primerjavi z drugimi podobnimi dobrodelnimi (nevladnimi) organizacijami, ki so ustanovljene na podlagi statusnih predpisov Republike Slovenije, pritožnici krši pravico do enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena Ustave.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window