Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-128/95 - Sklep Vlade št. 380-05/93-3/25-8 z dne 22/6-1995 o odklonitvi izvzetja utekočinjenega naftnega plina iz soglasja k cenam naftnih deriv...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-128/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18058
GESLA
Komunala, energetika, cene. Urejanje zakonske materije s podzakonskim aktom. Pristojnost izvršilne oblasti na področju cen proizvodov in storitev. Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno primernosti. Načelo sorazmernosti.
NAPADENI AKT
Sklep Vlade št. 380-05/93-3/25-8 z dne 22/6-1995 o odklonitvi izvzetja utekočinjenega naftnega plina iz soglasja k cenam naftnih derivatov Uredba o določitvi najvišjih cen naftnih derivatov (Ur. list RS, št. 23/95) Soglasje k ceni utekočinjenega naftnega plina v jeklenkah (Ur. list RS, št. 28/95)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 66/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Podjetje Butan Plin p.o., Ljubljana
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Pobuda za oceno ustavnosti Sklepa Vlade o odklonitvi izvzetja utekočinjenega naftnega plina iz soglasja k cenam naftnih derivatov se zavrže. Uredba o določitvi najvišjih cen naftnih derivatov in Soglasje k ceni utekočinjenega naftnega plina v jeklenkah nista bila v neskladju z zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
Sklep, s katerim je Vlada zavrnila predlog za izvzetje proizvoda ali storitve iz določanja cen (tretji odstavek 4. člena Zakona o cenah Uradni list RS, št. 1/91), ni predpis in Ustavno sodišče ni pristojno za oceno njegove zakonitosti. Zatrjevana ekonomska neupravičenost ukrepa določitve cen posameznih proizvodov in storitev ne more biti razlog za oceno ustavnosti in zakonitosti, še posebej glede proizvodov in storitev, za katere je že zakonodajalec predpisal pridobitev soglasja k cenam (prvi odstavek 4. člena Zakona o cenah). Zakonodajalec je na tem področju prepustil izvršilni oblasti široko polje lastne presoje, Ustavno sodišče se pri presoji ustavnosti in zakonitosti takega ukrepa omejuje na vprašanja, ali ukrep ni v nasprotju z namenom zakonskega pooblastila, ali pooblastilo ni zlorabljeno, ali breme ukrepa ni v nerazumnem nesorazmerju z učinki, ki naj jih doseže, ali ni ukrep sprejet na nezakonit način in ali z njim ni kršen kak drug zakon.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window