Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-144/94 - Zakon o lokalni samoupravi (Ur. list RS, št. 72/93) (ZLS), 13. čl. ter 1. in 3. odst. 14. čl. Odlok o določitvi referendumskega območ...

OPOMBA US RS
K obravnavani zadevi je bila s sklepom ustavnega sodišča, z dne 12/7-1994 pridružena zadeva U-I-149/94 zaradi skupnega obravnavanja in odločanja.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-144/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17123
GESLA
Pogoji za ustanovitev mestne občine. Referendum po zakonu o lokalni samoupravi - zavezujoča ali konzultativna narava. Evropski koncept lokalne samouprave. Odklonilno ločeno mnenje sodnika ustavnega sodišča.
NAPADENI AKT
Zakon o lokalni samoupravi (Ur. list RS, št. 72/93) (ZLS), 13. čl. ter 1. in 3. odst. 14. čl. Odlok o določitvi referendumskega območja za ustanovitev občine Koper (Ur. list RS, št. 38/94) Odlok o razpisu referenduma za ustanovitev občine Koper (Ur. list RS, št. 38/94)
OBJAVA
Ur. list RS, št. 45/94
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Državljanska pobuda Slovenska Istra, Koper
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Razveljavijo se določbe 13. člena ter prvega in tretjega odstavka 14. člena Zakona o lokalni samoupravi. Glede na odločitev iz prejšnje točke izreka se postopek za oceno ustavnosti in zakonitosti Odloka o določitvi referendumskega območja za ustanovitev občine Koper in Odloka o razpisu referenduma za ustanovitev občine Koper ustavi.
EVIDENČNI STAVEK
V nasprotju z ustavo je 13. člen Zakona o lokalni samoupravi, ker omogoča, da so se v postopku oblikovanja občin oblikovali predlogi, ki očitno ne ustrezajo ustavnemu konceptu lokalnih skupnosti. Ta merila za določitev območja občine so prepuščena poljubni izbiri, kar bi povzročilo, da bi nastajale občine, ki ne bi bile med seboj funkcionalno primerljive. Prav tako tudi 14. člen Zakona o lokalni samoupravi ne ustreza ustavnemu namenu, ki ga ima referendum kot oblika izražanja volje prebivalcev za ustanovitev občine, saj Državni zbor zavezuje, da določi območje občine z zakonom v skladu z izraženo voljo polnoletnih prebivalcev, ki so glasovali na referendumu. Prvi in tretji odstavek tega člena predpisujeta zavezujočo naravo referenduma, saj lahko Državni zbor le izjemoma sprejme popravke meja občine v primerih, ko ugotovi, da so si referendumske odločitve v nasprotju. Ustavno sodišče meni, da na podlagi zakonsko predvidenih postopkov teče proces, po katerem naj bi v Sloveniji nastale lokalne skupnosti, ki ne izpolnjujejo ustavnih kriterijev za ustanovitev lokalnih skupnosti, in ki tudi niso v skladu z evropsko zasnovanim konceptom lokalne samouprave. Pri tem je ocenilo, da gre za vprašanje uresničevanja ustavnega koncepta lokalne samouprave, ki je usklajen tudi z Evropsko listino o lokalni samoupravi. Pravna država ima pri tem nalogo, da državljanom omogoča izraziti interese in uveljaviti ustrezno oblikovano voljo na pravno urejen, predvidljiv in z ustavo skladen način. Ob oblikovanju občin je potrebno upoštevati tudi, katera območja lahko oblikujejo mestno občino. Zato je 5. člen Zakona o referendumu za ustanovitev občin predvidel sočasnost zborov občanov v krajevnih skupnostih, na katerih se oblikujejo predlogi za ustanovitev izvenmestnih in mestnih občin. Nedopustno je namreč, da se območje, ki ne ustreza kriterijem mestne občine, pozneje po ustanovitvi mesta izloči in tako ostane okolje, iz katerega naj bi se tvorila izvenmestna občina, ne da bi bilo zagotovljeno, da takšen "ostanek" izpolnjuje kriterije za oblikovanje občine. Ker je Ustavno sodišče omenjene določbe Zakona o lokalni samoupravi razveljavilo in ker je referendum konzultativne narave in ne zavezuje Državnega zbora, da ustanovi občine samo v skladu z referendumskim izidom, je postalo vprašanje ustavnosti obeh izpodbijanih Odlokov brezpredmetno in je Ustavno sodišče zato postopek za oceno njune ustavnosti ustavilo. Ustavno sodišče ugotavlja, da je ustavno dopustno pri oblikovanju območja občine in pri ustanovitvi občine z zakonom to odločitev Državnega zbora opreti na izraženo voljo prebivalcev na že opravljenih referendumih ali pa na ponovljenih referendumih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window