AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-332/97 - Odlok o proračunu Občine Gornja Radgona za leto 1997 (Uradne objave občine Gornja Radgona, z dne 1. 12. 1997)

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-332/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19178
GESLA
Ugotovitev nezakonitosti občinskega odloka, ki je prenehal veljati (47. čl. ZUstS). Nepristojnost Ustavnega sodišča za oceno medsebojne skladnosti predpisa lokalne skupnosti. Občina, proračun. Proračun, občinski proračun. Proračun, načelo univerzalnosti, zajemanje vseh prihodkov in odhodkov v proračunu. Proračunska sredstva, nadzor nad namensko porabo.
NAPADENI AKT
Odlok o proračunu Občine Gornja Radgona za leto 1997 (Uradne objave občine Gornja Radgona, z dne 1. 12. 1997)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 83/98
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Odlok o proračunu Občine Gornja Radgona za leto 1997 ni bil v neskladju z zakonom.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče je odločilo o skladnosti Odloka o proračunu občine z Ustavo in zakonom kljub temu, da je že poteklo leto za katerega je bil proračun sprejet. Proračun ima določene učinke tudi po prenehanju proračunskega leta, ker pa občina še nima proračuna za leto 1998, proračun za leto 1997 posredno še vedno učinkuje tudi kot podlaga za začasno financiranje v letu 1998. Zakonska obveznost občine je, da v proračunu predvidi vse prihodke in odhodke, ki izhajajo iz prevzetih obveznosti oziroma iz dolgoročnih obveznosti, ki zapadejo v proračunskem letu. Predstavniški organ v občini je tisti, ki sprejema odločitve o prihodkih proračuna in namenih njihove porabe. Izdatkov za posamezne namene, ki jih je s proračunom za leto 1997 določil občinski svet, zato ni mogoče šteti za nezakonite. V veljavni zakonodaji so določeni organi in je urejen postopek, ki omogoča nadzor nad namensko porabo proračunskih sredstev v občini. Pri tem gre poleg nadzora nad izvrševanjem proračuna tudi za vprašanje skladnosti z zakonskimi obveznostmi občine za namensko porabo določenih proračunskih prihodkov. Ker morajo biti vsi prihodki občine zajeti v njenem proračunu, tekoči proračun zajema praviloma tudi neporabljena sredstva iz preteklega proračunskega obdobja. O tem odloča občinski svet ob sprejemu proračuna, kar praviloma pomeni do 1.1. tekočega proračunskega leta. Po določbi 13. člena Zakona o financiranju občin pa se zaključni račun proračuna za preteklo leto predloži občinskemu svetu v sprejem do konca marca tekočega leta za preteklo leto. Ker se proračun sprejema za koledarsko leto, se neporavnane obveznosti koristnikov proračunskih sredstev izkažejo v zaključnem računu proračuna, njihovo plačilo pa opravi iz predvidenih postavk proračuna za naslednje leto. Neporabljena sredstva koristnikov proračuna pa se praviloma vračajo v proračun. Če je proračun predvsem načrt porabe javnih sredstev občine, je zaključni račun proračuna predvsem ugotovitev, kako so se planirani prihodki in odhodki uresničili v praksi. Eden temeljnih namenov zaključnega računa je tako tudi nadzor predstavniškega telesa nad delom izvršilne oblasti pri izvrševanju proračuna. Zaključni račun proračuna za preteklo leto ni pogoj za sprejem proračuna za tekoče leto, nadzor nad namensko porabo proračunskih sredstev pa opravljajo za to pristojni organi in ne Ustavno sodišče.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window