Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-339/94 - Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za prostorsko celoto Občine Mozirje (Ur. list RS, št. 51/91, 14/93 in Ur. glasilo občin Mozirj...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločbe se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo U-I-184/94 z dne 14/9-1995 (OdlUS IV/2,73).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-339/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18004
GESLA
Ugotovitev neskladnosti z ustavo in zakonom predpisa, ki je prenehal veljati. Sprememba namembnosti kmetijskega zemljišča. Urejanje zakonske materije z občinskim predpisom. Graditev objektov - legalizacija gradnje. Varstvo lastninske pravice. Varstvo okolja - kmetijskih zemljišč.
NAPADENI AKT
Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za prostorsko celoto Občine Mozirje (Ur. list RS, št. 51/91, 14/93 in Ur. glasilo občin Mozirje, Nazarje, Gornji Grad, Ljubno ob Savinji in Luče ob Savinji, št. 3/95), 1. tč. 8. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 61/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Zofija Komar, Rečica ob Savinji
VRSTA AKTA
občinski predpis
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
1. Določbe 1. točke 8. člena Odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za prostorsko celoto Občine Mozirje niso bile v skladu z Ustavo in zakonom, kolikor so dopuščale le gradnjo izrecno naštetih objektov in ne tudi drugih podobnih objektov, in kolikor so gradnjo teh objektov dovoljevale le kmetijskim proizvajalcem, ki jim je kmetijstvo osnovna dejavnost. 2. Ugotovitev neustavnosti in nezakonitosti iz 1. točke izreka te odločbe ima učinek odprave.
EVIDENČNI STAVEK
Izpodbijane določbe Odloka niso v skladu s 67. in 71. členom Ustave, ki določata, da le zakon in ne podzakonski predpis lahko uredi način pridobivanja in uživanja lastnine, posebne pogoje za uporabo zemljišč ter posebno varstvo kmetijskih zemljišč. Odlok o prostorskih ureditvenih pogojih kot splošni predpis občine ne more določati pogojev, ki bi mimo zakona lastniku omejevali uživanje in rabo njegovega zemljišča.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window