Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-336/05 - Sklep o podrobnejših navodilih za izračun oziroma pobot sredstev matematičnih rezervacij oziroma rezervacij za starost (Uradni list RS...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-336/05
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US26062
GESLA
1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 3.4 - Splošna načela - Delitev oblasti. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 5.3.35.2 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Prepoved povratne veljave zakonov (155) - Civilno pravo. 2.3.8 - Viri ustavnega prava - Tehnike presoje - Sistematična razlaga. 2.3.7 - Viri ustavnega prava - Tehnike presoje - Dobesedna razlaga.
NAPADENI AKT
Sklep o podrobnejših navodilih za izračun oziroma pobot sredstev matematičnih rezervacij oziroma rezervacij za starost (Uradni list RS, št. 89/05), 3. tč. 6. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Vzajemna zdravstvena zavarovalnica, d. v. z., Ljubljana
VRSTA AKTA
akt podjetja oz. družbe
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 3. točke 6. člena Sklepa o podrobnejših navodilih za izračun oziroma pobot sredstev matematičnih rezervacij oziroma rezervacij za starost (Uradni list RS, št. 89/05) se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Iz besedila četrtega odstavka 19. člena ZZVZZ-H na podlagi sistematične in jezikovne razlage izhaja, da so zavarovalnice dolžne izplačati sredstva rezervacij tudi tistim zavarovancem, ki so v preteklosti (torej pred sprejemom ZZVZZ-H) preoblikovali ali prekinili doživljenjske pogodbe v dvanajstletne na podlagi tržnih ponudb zavarovalnic. Za izračun višine matematičnih rezervacij oziroma rezervacij za starost iz takih pogodb je bilo treba določiti datum, glede na katerega se izračuna njihovo stanje. To je na podlagi 21. člena ZZVZZ-H storila Agencija v 6. členu Sklepa, kjer je določila kot presečni datum dan preoblikovanja oziroma prekinitve take pogodbe. Ta datum za pogodbe, ki so bile preoblikovane oziroma prekinjene pred sprejemom ZZVZZ-H, po naravi stvari ne more biti po 1. 9. 2005, saj se po preoblikovanju oziroma prekinitvi rezervacije niso več oblikovale. Očitek pobudnice, da je izpodbijana določba v neskladju z 19. členom ZZVZZ-H, je torej očitno neutemeljen, zato so neutemeljeni tudi očitki pobudnice, da je določba v neskladju s 3. in s 153. členom Ustave. Prav tako je očitno neutemeljen očitek, da je izpodbijana določba Sklepa v neskladju z 2. in s 155. členom Ustave. Izplačilo zbranih sredstev rezervacij pred uveljavitvijo ZZVZZ-H sploh ni bilo mogoče. Ustavno sodišče je že v odločbi št. U-I-277/05 z dne 9. 2. 2006 (Uradni list RS, št. 21/06) ugotovilo, da je šele ta zakon prepovedal oblikovanje rezervacij za dopolnilna zdravstvena zavarovanja in zagotovil varstvo zavarovancev iz sklenjenih pogodb o tem zavarovanju z izravnalno shemo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Iz citirane odločbe izhaja, da so šele z uveljavitvijo ZZVZZ-H zbrana sredstva rezervacij postala nepotrebna, hkrati pa jih zakonodajalec glede na njihov namen ni mogel prepustiti v lastnino zavarovalnicam, saj bi s tem prejele nekaj, do česar niso upravičene. Zbrana sredstva rezervacij bodo v skladu s petim odstavkom 19. člena ZZVZZ-H izplačana zavarovancev v roku dveh let po uveljavitvi tega zakona, zato je očitno neutemeljen očitek pobudnice, da izpodbijana določba ureja izplačilo rezervacij za nazaj. Zmotno pa je mnenje pobudnice, da izračun višine rezervacij v skladu z izpodbijano določbo pomeni kršitev prepovedi retroaktivnega učinkovanja predpisov. Dejstvo, da se rezervacije izračunajo na presečni datum pred 1. 9. 2005, ne posega v pravni položaj pobudnice, saj gre samo za določitev datuma za izračun obveznosti in ne za samo nalaganje obveznosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window