Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Upravnega sodišča

sodba in sklep U 667/2008 - dogovor o načinu vračila - opozorilo stranki na uveljavljanje pravice - vračilo neupravičeno prejete pravne pomoči

ODDELEK
Upravni oddelek
DATUM ODLOČBE
23.4.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
sodba in sklep U 667/2008
INTERNA OZNAKA
UL0002697
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
dogovor o načinu vračila - opozorilo stranki na uveljavljanje pravice - vračilo neupravičeno prejete pravne pomoči
PODROČJE VSRS
BREZPLAČNA PRAVNA POMOČ
IZREK
1. Tožbi se delno ugodi, tako da se III. točka izreka izpodbijane odločbe št. ... z dne 29. 2. 2008 odpravi in v tem delu vrne zadeva toženi stranki v ponoven postopek, v preostalem delu pa se tožba zavrne. 2. Tožnico se oprosti plačila sodnih taks.
JEDRO
Iz 3. odstavka 43. člena ZBPP izhaja, da morata biti način vračila - zlasti npr. ali gre za vračilo v enkratnem znesku ali z obročnim odplačevanjem - in tudi čas vračila sestavna dela izreka odločbe o vračilu neupravičeno prejete pravne pomoči. Zakonodajalec je zavezancu za vračilo neupravičeno prejete pravne pomoči zagotovil posebno ugodnost v določilu 4. odstavka 43. člena ZBPP, ki jo je treba šteti kot posebno upravičenje v okviru načela socialne države, in sicer, da lahko pristojni organ in upravičenec na predlog upravičenca skleneta pisni dogovor o načinu vračila, pri čemer se upošteva višina lastnega dohodka upravičenca in njegov socialni položaj, tak dogovor pa je izvršilni naslov. Iz tega določila in iz razmerja med 3. in 4. odstavkom 43. člena ZBPP izhaja, prvič: da določilo 4. odstavka 43. člena ZBPP pomeni alternativno obliko reševanja spora v okviru upravnega postopka, saj je tak dogovor izvršilni naslov in ni nujno, da je v taki zadevi sploh izdana upravna odločba, če je predhodno sklenjen dogovor o vračilu. In drugič: da bi stranke lahko učinkovito izkoristile omenjeno upravičenje in možnost za rešitev spora brez izdaje upravne odločbe, mora tožena stranka zavezanca v skladu z določilom 1. in 2. odstavka 7. člena ZUP opozoriti na to možnost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window