Navigacija

Pravilnik o izvajanju 29. in 30. člena zakona o davku na dodano vrednost

OBJAVLJENO V: Uradni list RS 40-2000/1999, stran 4802 DATUM OBJAVE: 28.5.1999

RS 40-2000/1999

 
 

2000. Pravilnik o izvajanju 29. in 30. člena zakona o davku na dodano vrednost

 
 
Na podlagi drugega odstavka 66. člena zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 89/98) izdaja minister za finance
 

P R A V I L N I K 
o izvajanju 29. in 30. člena zakona o davku na dodano vrednost

 

I. SPLOŠNO

 

1. člen

(vsebina pravilnika)

 
Ta pravilnik podrobneje določa kriterije in način uveljavljanja oprostitev plačila davka na dodano vrednost (v nadaljnjem besedilu: DDV) v skladu z 2. do 22. točko 29. člena in v skladu s 30. členom zakona o davku na dodano vrednost (Uradni list RS, št. 89/98).
 

2. člen

(prepoved odtujitve)

 
(1)
Blaga, oproščenega plačila DDV na podlagi 29. člena zakona o davku na dodano vrednost (v nadaljnjem besedilu: zakon), ni dovoljeno pred potekom 3 let od dneva uvoza odtujiti, dati v uporabo drugemu ali kako drugače uporabiti za druge namene, ne pa za tiste, zaradi katerih je bilo oproščeno plačila DDV, preden DDV ni plačan. Teh predmetov prav tako ni mogoče zastaviti, posoditi ali drugače izročiti kot zavarovanje druge obveznosti.
 
(2)
Kolikor se blago pred potekom roka iz prejšnjega odstavka odtuji, da v uporabo drugemu ali kako drugače uporabi za druge namene, ne pa za tiste, zaradi katerih je bilo oproščeno plačila DDV, se plača DDV , ki se obračuna po stopnji, ki velja na dan, ko se predmeti nenamensko uporabijo ter na podlagi podatkov o davčni osnovi, ki jo ugotovi na ta dan pristojni carinski organ.
 
(3)
Ne glede na prvi odstavek tega člena se lahko blago, ki je predmet oprostitve DDV v skladu s zakonom in tem pravilnikom, s soglasjem pristojnega organa prenese brez obračuna DDV na drugo osebo, ki dokaže da izpolnjuje vse predpisane pogoje za uveljavljanje zadevne oprostitve.
 

3. člen

(dokazovanje izpolnjevanja pogojev)

 
Za dokazovanje izpolnjevanja pogojev določenih z zakonom in tem pravilnikom za uveljavljanje oprostitve plačila DDV se smiselno uporabljajo carinski predpisi o dokazovanju pogojev za uveljavljanje oprostitve plačila carine v zadevnih primerih.
 

II. OSEBNO PREMOŽENJE

Za ogled celotnega čistopisa z dodatnimi funkcijami prikaza je potrebna prijava v portal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window