Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-324/94 - Zakon o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (Ur. list RS, št. 5/94, 38/94 in 6)795) (ZP...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve U-I-23/94 (OdlUS III,111), U-I-140/94 z dne 14/12- 1995 (OdlUS IV,124) in U-I-96/92 z dne 9/12-1993 (OdlUS II,118).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-324/94
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18116
GESLA
Načelo enakosti pred zakonom. Pravica do zasebne lastnine in dedovanja. Načelo pravne in socialne države. Nacionalizacija, vračanje premoženja, enakost denacionalizacijskih upravičencev. Agrarne skupnosti, ponovna vzpostavitev. Pravni interes kot procesni pogoj za vložitev pobude pred Ustavnim sodiščem.
NAPADENI AKT
Zakon o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic (Ur. list RS, št. 5/94, 38/94 in 6)795) (ZPVAS), 13. čl.
OBJAVA
Ur. list RS, št. 75/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Marta Prijatelj, Trebnje
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - ni v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Določba 13. člena Zakona o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic ni v neskladju z Ustavo.
EVIDENČNI STAVEK
Določba zakona, po kateri se premoženje, vrnjeno agrarnim skupnostim, deduje po pravilih zakona o dedovanju, ki veljajo za pozneje najdeno premoženje, ni v nasprotju z načelom enakosti pred zakonom iz drugega odstavka 14. člena Ustave. Zakonodajalcu gre v primeru medsebojno prepletenih tranzicijskih predpisov s področja lastninjenja in poprave krivic zaradi podržavljenja premoženja, kjer ne more imeti izkušenj in rešitev tudi ne more iskati v primerjalnih zakonodajah, široko polje proste presoje. Dejstvo, da je z uveljavljeno rešitvijo zagotovljena uresničitev namena agrarnih skupnosti, dejstvo, da je zakonodajalec privzel že uveljavljeno rešitev iz splošnega zakona o dedovanju, izjemnost ureditve dedovanja po Zakonu o denacionalizaciji, sporna primernost te ureditve ter tehtni razlogi, ki so že pred uveljavitvijo izpodbijanega zakona govorili v prid kasneje uveljavljeni ureditvi v tem zakonu, opravičujejo drugačno ureditev razmerja med oporočnim in zakonitim dedovanjem po Zakonu o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja in pravic od tiste po Zakonu o denacionalizaciji. Ni v neskladju z načelom enakosti (drugi odstavek 14. člena) zakonska določba, ki uporabo določb o dedovanju po Zakonu o ponovni vzpostavitvi agrarnih skupnosti ter vrnitvi njihovega premoženja določa tudi za tiste zahteve za vrnitev premoženja, odvzetega agrarnim skupnostim, ki so bile vložene po Zakonu o denacionalizaciji in o njih še ni bila izdana prvostopna odločba. Zakonodajalec je s tem zagotovil zelo enotno ureditev vračanja premoženja agrarnim skupnostim in hkrati v največji možni meri upošteval tudi pričakovanja oseb, ki so zahteve za vrnitev premoženja vložile po Zakonu o denacionalizaciji.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window