Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-67/95 - Zakon o trgovini (Ur. list RS, št. 18/93), 2. odst. 30. čl. Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dej...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitev se Ustavno sodišče sklicuje na svoje zadeve št. U-I-210/93 (OdlUS III,118), U-I-92/93 (OdlUS III,63), U-I-154/94 (OdlUS III,98), U-I-52/90 (OdlUS I,18) in U-I- 179/93 (OdlUS III,81).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-67/95
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US17799
GESLA
Minimalna stopnja izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dejavnost. Pridobljene pravice. Retroaktivnost zakona. Svoboda gospodarske pobude. Načelo sorazmernosti. Nepristojnost ustavnega sodišča za oceno medsebojne skladnosti zakonov.
NAPADENI AKT
Zakon o trgovini (Ur. list RS, št. 18/93), 2. odst. 30. čl. Pravilnik o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dejavnost, po zahtevnosti posameznih vrst trgovinskih opravil (Ur. list RS, št. 28/93 in 57/93), 4. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Janez Najger, Ljubljana
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za oceno ustavnosti 2. odst. 30. čl. Zakona o trgovini in 4. čl. Pravilnika o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki opravljajo trgovinsko dejavnost, po zahtevnosti posameznih vrst trgovinskih opravil se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Določba drugega odstavka 30. člena Zakona o trgovini ne velja za nazaj in ne posega v pravico nekdanjih obrtnikov, da še naprej opravljajo pridobitno dejavnost, zato ni v neskladju s 155. členom Ustave. Na novo predpisani pogoji minimalne stopnje strokovne izobrazbe oseb, ki neposredno opravljajo trgovinsko dejavnost so v razumnem sorazmerju s cilji, ki jih zasleduje sprememba zakonodaje, in dajejo obstoječim pravnim subjektom primeren (ustrezen, razumen) rok za prilagoditev na novo predpisanim zahtevam in pogojem za opravljanje dejavnosti.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window