Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba II Ips 206/2007 - vodne skupnosti – sklep skupščine vodnih skupnosti – učinki obveznosti – upnikove pravice v primerih kadar je obveznost v storitvi

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
8.5.2008
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba II Ips 206/2007
INTERNA OZNAKA
VS0010811
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
vodne skupnosti – sklep skupščine vodnih skupnosti – učinki obveznosti – upnikove pravice v primerih kadar je obveznost v storitvi
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Revizija tožnika se zavrne. Reviziji tožene stranke se ugodi in se sodba sodišča druge stopnje spremeni tako, da se pritožba tožnika v celoti zavrne in tudi v preostalem delu (glede zavrnitve zahtevka za 3.229.685,50 SIT oziroma sedaj 13.477,24 EUR) potrdi sodba sodišča prve stopnje. Tožnik je dolžan v 15 dneh toženi stranki povrniti njene stroške revizijskega postopka v znesku 351,14 EUR z zakonskimi zamudnimi obrestmi od prvega dne po preteku roka za izpolnitev do plačila.
JEDRO
Vodne skupnosti so bile organizirane po tedanjem Zakonu o vodah kot samoupravne interesne skupnosti za vode. Njihov najvišji organ je bila skupščina. Sklep, iz katerega izvira spor med pravdnima strankama, je skupščina sprejela v okviru programa dejavnosti za leto 1989. Čeprav je sicer verjeti toženi stranki, da bi na podlagi tega sklepa s tožnikom sklenila pogodbo, v kateri bi določno opredelila svojo obveznost, pa vendarle ni mogoče sprejeti njene teze, da sklep pomeni zgolj neko načelno usmeritev in program delovanja na področju vodnega gospodarstva, ki je ne zavezuje. Sklep je skupščina sprejela na podlagi prošnje tožnika, ga uvrstila v program dejavnosti za tekoče leto in o njem tudi obvestila tožnika. Zato sklep ni več le „notranje“ zavezujoč.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window