AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-66/03 - Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 56/99 in 64/01)

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-66/03
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US24881
GESLA
1.5.51.1.5.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Zavrnitev pobude - Ker je očitno neutemeljena. 5.2 - Temeljne pravice - Enakost (14.2). 1.5.51.1.29 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Načelo samoomejitve (self-restraint). 1.5.51.1.27.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Nepristojnost za presojo - Skladnosti dveh zakonov/predpisov.
NAPADENI AKT
Zakon o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 56/99 in 64/01)
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Peter Kranvogel, Pernica
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti Zakona o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 56/99 in 64/01), kolikor se nanaša na kmete, ki sami ali s člani svojih gospodarstev oziroma z družinskimi člani opravljajo kmetijsko dejavnost kot edini ali glavni poklic in ne zaposlujejo drugih oseb, se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Neutemeljen je očitek pobudnika, da je zakonodajalec s tem, ko je kmete, ki sami ali s člani svojih gospodarstev oziroma z družinskimi člani opravljajo kmetijsko dejavnost kot edini ali glavni poklic in ne zaposlujejo drugih oseb, v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu izenačil z drugimi delodajalci, kršil načelo enakosti pred zakonom, kot izhaja iz drugega odstavka 14. člena Ustave. Ustavno sodišče ne more presojati skladnosti izpodbijane ureditve s 73. členom Zakona o kmetijstvu, saj Ustavno sodišče ne presoja medsebojne skladnosti zakonov. Medsebojno skladnost zakonskih določb Ustavno sodišče presoja le takrat, ko bi nastala takšna nasprotja znotraj pravnega reda, da bi bila kršena načela pravne države iz 2. člena Ustave. Za to pa v konkretnem primeru ne gre. Kolikor pobudnik pobudo utemeljuje s sklicevanjem na neenako obravnavanje kmetov, ki kmetijsko dejavnost opravljajo kot edini ali glavni poklic, in tistih, ki se ukvarjajo s kmetovanjem kot dopolnilno dejavnostjo (drugi odstavek 14. člen Ustave), je njegov očitek neutemeljen. Primerjava med tema skupinama ni mogoča, saj so primerjane skupine v povsem različnih pravnih položajih.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window