AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

Up-49/97 - Ustavna pritožba A. A. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Ips 149/95 z dne 9. 1. 1997 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Kopru št. Kp 21...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-49/97
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US21068
GESLA
Kazenski zakon/postopek, kaznivo dejanje hude telesne poškodbe. Kazenski zakon/postopek, prepoved spremembe odločbe v škodo obdolženca (prepoved reformatio in peius). Kazenski zakon/postopek, pravilo o objektivni identiteti med obtožbo in sodbo (mutabiliteta obtožbe). Ustavne pravice in svoboščine, pravica do poštenega sojenja ("fair trial"). Ustavne pravice in svoboščine, pravica do obrambe. Ustavno načelo, zakonitosti v kazenskem pravu. Ustavno načelo, pravice do sodnega varstva. Ustavna pritožba, izčrpanje pravnih sredstev kot pogoj za vložitev. Ustavno sodišče, Ustavno sodišče ni instanca rednemu sodstvu.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba A. A. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Ips 149/95 z dne 9. 1. 1997 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Kopru št. Kp 212/94 z dne 18. 5. 1994 in v zvezi s sodbo Temeljnega sodišča v Kopru, Enote v Kopru, št. K 185/93 z dne 10. 2. 1994
OBJAVA
Uradni list RS, št. 101/2001 in OdlUS X, 232
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
zavrnitev
IZREK
Ustavna pritožba A. A. zoper sodbo Vrhovnega sodišča št. I Ips 149/95 z dne 9. 1. 1997 v zvezi s sodbo Višjega sodišča v Kopru št. Kp 212/94 z dne 18. 5. 1994 in v zvezi s sodbo Temeljnega sodišča v Kopru, Enote v Kopru, št. K 185/93 z dne 10. 2. 1994 se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Zaradi tega, ker je prvostopenjsko sodišče v ponovnem sojenju spremenilo (popravilo) izrek obtožnega predloga s tem, da je v opisu dejanja v obtožnem predlogu besedo "poškoduje" zamenjalo z besedama "hudo telesno poškoduje", ni bila kršena prepoved spremembe odločbe v škodo obdolženca (pritožnika). Prepoved spremembe odločbe v škodo obdolženca ni le v tem, da ne sme biti obtoženec obsojen po strožjem kazenskem zakonu (neugodnejša pravna kvalifikacija) in tudi ne na strožjo kazen. Upoštevati je treba, da sta pravna kvalifikacija dejanja in izrek kazenske sankcije, le posledica tako ali drugače ugotovljenega dejanskega stanja. Prvostopenjsko sodišče v ponovnem sojenju ni ugotovilo za obtoženca drugačnega dejanskega stanja, niti ni v obrazložitvi sodbe navedlo takšnih okoliščin, ki jih razveljavljena sodba ne bi vsebovala. Prav tako pa ni spremenilo pravne kvalifikacije dejanja. S tem, da je prvostopenjsko sodišče v ponovnem sojenju spremenilo opis dejanja v obtožbi, ni prišlo do kršitve pravila o objektivni identiteti obtožbe in sodbe. Iz kazenskega procesnega prava izhaja izrecna zahteva, da se sme sodba nanašati samo na osebo, ki je obtožena, in samo na dejanje, ki je predmet obtožbe. Opisno opredeljevanje pojma poškoduje ni povzročilo spremembe dejanja v drugačno ali celo v drugo dejanje, niti ni sprememba opisa kaznivega dejanja povzročila hujše pravne kvalifikacije. Abstraktni zakonski znaki pritožniku očitanega kaznivega dejanja hude telesne poškodbe so v obtožnem aktu in v sodbi kljub dodanim besedam "hudo telesno", ostali enaki. Zato za kršitev pravila o objektivni identiteti med obtožbo in sodbo ne gre. Ker v obravnavani zadevi nista bili kršeni prepoved spremembe odločbe v škodo obdolženca in pravilo o objektivni identiteti med obtožbo in sodbo, tudi ni mogoče govoriti o kršitvi pravice do obrambe iz prve alinee 29. člena Ustave, ki je sestavni del pravice do poštenega sojenja in s tem tudi ne o kršitvi pravice do poštenega sojenja iz 23. člena Ustave. Ker je pritožnik kršitev 28. člena Ustave vezal na zatrjevane "procesnopravne kršitve in postopek sojenja, teh pa Ustavno sodišče ni ugotovilo, je bilo treba zavrniti tudi očitek kršitve načela zakonitosti. Ker zatrjevane kršitve niso podane, je Ustavno sodišče ustavno pritožbo zavrnilo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window