Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-173/97 - Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 - odl. US in 1/96) (ZVO) Zakon o rudarstvu (Uradni list SRS, št. 17/75 - s s...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svoji zadevi št. U-I-17/94 (OdlUS III,113) in št. U-I-114/95 (OdlUS IV,120).
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-173/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US19269
GESLA
Ustavno sodišče, določitev roka zakonodajalcu za uskladitev (48. čl.). Koncesije za gospodarsko izkoriščanje mineralnih surovin. Rudarstvo. Dobrine v splošni rabi (naravne dobrine). Ustavno sodišče, določitev izvršitve odločbe Ustavnega sodišča. Načelo pravne države. Načelo varstva zaupanja v pravo. Pravne praznine. Javno dobro in naravna bogastva. Načelo svobodne gospodarske pobude. Načelo socialne države.
NAPADENI AKT
Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 - odl. US in 1/96) (ZVO) Zakon o rudarstvu (Uradni list SRS, št. 17/75 - s spremembami) (ZRud)
OBJAVA
Uradni list RS, št. 9/99 in OdlUS VIII, 14
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Gospodarska družba Ecoenergetika, d.o.o., Ormož
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
ugotovitev - je v neskladju z Ustavo/zakonom
IZREK
Ni v skladu z Ustavo, da Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95 - odl. US in 1/96) in Zakon o rudarstvu ter na njuni podlagi izdani podzakonski predpisi ne določajo pogojev in postopkov za pridobitev koncesije za gospodarsko izkoriščanje mineralnih surovin. Državni zbor mora protiustavnost, ugotovljeno v točki 1 izreka te odločbe, odpraviti v roku šest mesecev po objavi te odločbe v Uradnem listu. Do odprave protiustavnosti, ugotovljene v točki 1 izreka te odločbe, se pravica do gospodarskega izkoriščanja mineralnih surovin pridobi na podlagi dovoljenja za izkoriščanje rudnin, ki ga s smiselno uporabo določb Zakona o rudarstvu izda Ministrstvo za gospodarske dejavnosti. Pravice, pridobljene na podlagi takšnih dovoljenj za izkoriščanje rudnin, se štejejo kot pridobljene pravice do izkoriščanja naravnih dobrin v smislu določb 111.a in 111.b člena Zakona o varstvu okolja.
EVIDENČNI STAVEK
Nesprejetje zakona na področju izkoriščanja rudnin oziroma mineralnih surovin, ki bi ga po Ustavi zakonodajalec moral sprejeti, preprečuje možnost njihovega izkoriščanja. To je v nasprotju z jasno izraženim smislom ustavne določbe o zakonski odločitvi pogojev za izkoriščanje naravnih bogastev (drugi odstavek 70. člena Ustave). Takšno stanje hkrati ovira izvrševanje svobodne gospodarske pobude (prvi odstavek 74. člena Ustave) in v nasprotju z Ustavo omejuje konkurenco (tretji odstavek 74. člena Ustave), saj izrazito priviligira subjekte, ki so po stari zakonodaji pridobili pravico do brezplačnega izkoriščanja naravnih virov.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window