Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-285/99 - Slovenski računovodski standardi (Sklep o določitvi Slovenskih računovodskih standardov, Uradni list RS, št. 69/93 in 72/93, Zveza računo

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-285/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US21598
GESLA
Načela pravne in socialne države. Davek, od dobička pravnih oseb. Odhodki, amortizacija. Osnovna sredstva, lastnina, skupno premoženje. Standardi, računovodski. Legalitetno načelo pri delovanju uprave.
NAPADENI AKT
Slovenski računovodski standardi (Sklep o določitvi Slovenskih računovodskih standardov, Uradni list RS, št. 69/93 in 72/93, Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, julij 1993) Zakon o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 72/93, 20/95 in 34/96) (ZDDPO), 9., 10. in 11. čl. Pravilnik o vodenju poslovnih knjig in sestavljanju letnega poročila za samostojnega podjetnika posameznika (Uradni list RS, št. 5/95, 76/97, 86/98 in 25/02), 2. odst. 1., 22. čl.
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Jože Fratar , s. p., Ljubljana in drugi
VRSTA AKTA
zakon
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrnitev pobude zaradi njene neutemeljenosti, sklep (2. odstavek 26. člena zakona o ustavnem sodišču)
IZREK
Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti - Slovenskih računovodskih standardov (Sklep o določitvi Slovenskih računovodskih standardov, Uradni list RS, št. 69/93 in 72/93, Zveza računovodij, finančnikov in revizorjev Slovenije, julij 1993), - členov 9, 10 in 11 Zakona o davku od dobička pravnih oseb (Uradni list RS, št. 72/93, 20/95 in 34/96) ter - drugega odstavka 1. člena in 22. člena Pravilnika o vodenju poslovnih knjig in sestavljanju letnega poročila za samostojnega podjetnika posameznika (Uradni list RS, št. 5/95, 76/97, 86/98 in 25/02), se zavrne.
EVIDENČNI STAVEK
Pobuda se v delu, v katerem pobudnik izpodbija določbe, katerih ustavnost je Ustavno sodišče že presojalo, pa pri tem ne navaja novih pravnih in dejanskih razlogov, zavrne kot očitno neutemeljena, ker od ponovne ocene ustavnosti ni mogoče pričakovati drugačne odločitve. Standard, ki ureja izrazito strokovna vprašanja, kot tak ne more biti predmet ustavnosodne presoje. Določba, ki napotuje na predpis, ki ni v neskladju z Ustavo, ne more biti v neskladju z Ustavo ali nezakonita zgolj iz tega razloga. Ustavna določba, da so upravni organi pri svojem delu, kamor sodi tudi izdajanje predpisov iz njihove pristojnosti, vezani na okvir, ki ga določata Ustava in zakon, in nimajo pravice izdajati predpisov brez vsebinske podlage v zakonu, medtem ko izrecno pooblastilo v zakonu ni potrebno, pomeni, da morajo vsebinske določbe pravilnika imeti zakonsko podlago in biti znotraj vsebinskih okvirov, ki morajo biti v zakonu izrecno določeni ali iz njega vsaj z razlago ugotovljivi. Glede na to, da izpodbijana podzakonska določba izpolnjuje navedene zahteve, saj zgolj povzema zakonsko ureditev, ki je iz zakona z razlago ugotovljiva, je pobudnikovo zatrjevanje neustavnosti neutemeljeno.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window