Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

P-36/09 - Spor o pristojnosti

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
P-36/09
VRSTA ZADEVE
spori o pristojnosti
INTERNA OZNAKA
US29110
GESLA
1.2.51.7.2 - Ustavno sodstvo - Vrste vlog - Aktivna legitimacija v postopku pred Ustavnim sodiščem - Spor o pristojnosti - Prizadeti organ. 1.3.52.1.3 - Ustavno sodstvo - Pristojnost - Odločitev - V sporu o pristojnosti - Med sodišči in drugimi državnimi organi. 1.5.51.3.3 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - Odločitve v drugih postopkih - Odločitev o tem, kateri organ je pristojen.
NAPADENI AKT
Spor o pristojnosti
OBJAVA
Uradni list RS, št. 42/2010
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Policijska postaja Trbovlje, Trbovlje
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
določitev pristojnega organa
IZREK
Za odločanje v postopku o prekršku zaradi storitve prekrška, opisanega v obdolžilnem predlogu Policijske postaje Trbovlje št. 223-18/2009/1 (3E696 - 511) z dne 11. 3. 2009, je pristojno Okrajno sodišče v Trbovljah.
EVIDENČNI STAVEK
V Zakonu o varstvu javnega reda in miru je določen fakultativni in ne obligatorni izrek stranske sankcije odvzema predmetov, zato jo lahko izreče le sodišče ob pogojih iz Zakona o prekrških. Vendar samo dejstvo, da je izrek stranske sankcije predpisan fakultativno, še ne zadošča za zaključek, da je za odločanje v postopku o prekršku pristojno sodišče. Pristojnost sodišča je podana šele, če prekrškovni organ oceni, da so v konkretnem primeru izpolnjeni pogoji za njen izrek. Prekrškovni organ mora v obdolžilnem predlogu podati o tem obrazloženo oceno. Čeprav te ocene v obravnavanem primeru ni podal, bo moralo sodišče obdolžilni predlog obravnavati, saj je iz prilog k obdolžilnemu predlogu razvidno, da bo v postopku treba odločiti tudi o stranski sankciji odvzema predmetov. V tem primeru gre za nepopoln obdolžilni predlog, zato mora sodišče postopati v skladu s pravili postopka z obdolžilnim predlogom, kot ga ureja Zakon o prekrških, in prekrškovni organ pozvati k dopolnitvi. Glede na navedeno je Ustavno sodišče odločilo, da je za odločanje v postopku o prekršku pristojno Okrajno sodišče.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window