Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba I Cpg 657/2010 - definicija gospodarskega subjekta – odvetnik kot gospodarski subjekt – zastaralni rok za terjatve iz gospodarskih pogodb

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.12.2010
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba I Cpg 657/2010
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0062178
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
definicija gospodarskega subjekta – odvetnik kot gospodarski subjekt – zastaralni rok za terjatve iz gospodarskih pogodb
PODROČJE VSRS
OBLIGACIJSKO PRAVO
IZREK
Pritožba se zavrne in se izpodbijana sodba potrdi. Tožena stranka sama nosi pritožbene stroške, dolžna pa je tožeči stranki povrniti stroške odgovora na pritožbo v višini 261,63 EUR v osmih dneh, v primeru zamude z zakonskimi zamudnimi obrestmi po preteku osemdnevnega izpolnitvenega roka do plačila.
JEDRO
Za gospodarske subjekte v smislu OZ se štejejo tudi druge pravne osebe, kadar se v skladu s predpisom občasno ali ob svoji pretežni dejavnosti ukvarjajo tudi s pridobitno dejavnostjo, če gre za pogodbe, ki so v zvezi s tako pridobitno dejavnostjo. Ker v navedenem določilu ni mogoče najti podlage za ugotovitev, da je odvetnik gospodarski subjekt, saj ni niti pravna oseba niti samostojni podjetnik, ga ni moč šteti za gospodarski subjekt in pogodba, ki jo sklepa s strankami, ne predstavlja gospodarske pogodbe. Zato ne pride v poštev uporaba zastaralnega roka iz 349. člena OZ za gospodarske pogodbe, pač pa splošni petletni zastaralni rok po 346. členu OZ.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window