Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-159/96 - Predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve Državnemu zboru Republike Slovenije, da sprejme štiri odloke o izvoli...

OPOMBA US RS
V obrazložitvi svoje odločitve se Ustavno sodišče sklicuje na svojo zadevo št. U-I-117/93 z dne 2.2.1995 (OdlUS IV,10)
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-159/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US18408
GESLA
Načelo delitve oblasti. Uresničevanje in omejevanje pravic. Pravica do sodnega varstva. Svoboda dela. Dostopnost funkcije pod enakimi pogoji. Sodniki za prekrške, volitve. Državni (javni) pravobranilec, volitve. Odklonilno ločeno mnenje ustavnega sodnika.
NAPADENI AKT
Predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve Državnemu zboru Republike Slovenije, da sprejme štiri odloke o izvolitvi sodnic Republiškega senata za prekrške št. 716-01/89-2/54, 716-01/89-2/55, 716-01/89-2/56 in 716-01/89-2/57
OBJAVA
Ur. list RS, št. 39/96
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Predlog Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve Državnemu zboru Republike Slovenije, da sprejme štiri odloke o izvolitvi sodnic Republiškega senata za prekrške se odpravi.
EVIDENČNI STAVEK
Odločitev Komisije za volitve, imenovanja in administrativne zadeve, da pritožnice ne predlaga v izvolitev, pomeni odločitev o pravici posameznika iz tretjega odstavka 49. člena Ustave, da je vsakomur po enakimi pogoji dostopno vsako delovno mesto. Ustava kandidatu ne zagotavlja vnaprejšnje pravice, da ga organ, ki je predviden kot predlagatelj, predlaga v izvolitev, zagotavlja pa mu dostopnost funkcije pod enakimi pogoji kot vsem drugim kandidatom. Ker je bila z izpodbijanim aktom kršena pritožničina pravica iz tretjega odstavka 49. člena Ustave, je Ustavno sodišče na podlagi prvega odstavka 59. člena ZUstS izpodbijani akt v celoti odpravilo. Pravica iz tretjega odstavka 49. člena Ustave spada med človekove pravice, ki se uresničujejo neposredno na podlagi Ustave; omejiti jo je možno le v skladu s tretjim odstavkom 15. člena Ustave. Ker veljavna ureditev, določena v Zakonu o prekrških in Poslovniku Državnega zbora, ne zagotavlja uresničitve pravice iz tretjega odstavka 49. člena Ustave, je Ustavno sodišče odločilo, da se začne postopek za oceno ustavnosti drugega odstavka tistih zakonskih določb, na podlagi katerih se opravljajo volitve sodnikov za prekrške v tem prehodnem obdobju - do uveljavitve novih predpisov v skladu z Ustavo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window