AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek BETA

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-232/99 - Pravilnik o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje (Uradni list RS, št. 48/99, 79/2000 in 30/03), 2. odst. 2. čl., ...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-232/99
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US22401
GESLA
1.5.51.1.18.2 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Razveljavitev z odložnim rokom - Podzakonskega predpisa. 1.5.51.1.13.1 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku abstraktne presoje - Ugotovitev, da je predpis skladen - Z ustavo. 1.4.51.4 - Ustavno sodstvo - Postopek - Procesne predpostavke (v vseh postopkih razen v postopku ustavne pritožbe) - Pravni interes za vložitev pobude. 1.4.9.2 - Ustavno sodstvo - Postopek - Stranke - Interes. 3.13 - Splošna načela - Zakonitost. 2.2.2.1 - Viri ustavnega prava - Hierarhija - Hierarhija med nacionalnimi viri - Hierarhija, ki izhaja iz Ustave. 3.3 - Splošna načela - Demokracija. 3.9 - Splošna načela - Vladavina prava. 4.6.3.2 - Ustanove - Izvršilni organi - Uporaba zakonov - renesene pristojnosti sprejemanja predpisov.
NAPADENI AKT
Pravilnik o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje (Uradni list RS, št. 48/99, 79/2000 in 30/03), 2. odst. 2. čl., 22., 1. odst. 24. čl., 33. čl.
OBJAVA
Uradni list RS, št. 54/2003 in OdlUS XII, 46
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Študentska organizacija Univerza v Ljubljani
VRSTA AKTA
podzakonski akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Drugi odstavek 2. člena Pravilnika o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje (Uradni list RS, št. 48/99, 79/2000 in 30/03) se razveljavi. Člen 22 in prvi odstavek 24. člena Pravilnika o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje nista v neskladju z Ustavo in zakonom. Pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti 33. člena Pravilnika o pogojih za opravljanje dejavnosti agencij za zaposlovanje se zavrže. Razveljavitev iz prve točke izreka začne učinkovati po enem letu od objave te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije.
EVIDENČNI STAVEK
V neskladju z 120. členom Ustave je določba podzakonskega akta, ki je pri določitvi pogojev za opravljanje dejavnosti posredovanja dela dijakom in študentom na podlagi koncesije, presegla zakonski okvir. Ni v neskladju z Ustavo in zakonom ureditev v podzakonskem aktu, da se priznani stroški organizaciji oz. delodajalcu za posredovanje dela dijakom in študentom krijejo iz sredstev, ustvarjenih s posredovanjem dela dijakom in študentom, čeprav je zakonodajalec pristojno ministrstvo izrecno pooblastil le za določitev višine priznanih stroškov. Izpodbijana ureditev v podzakonskem predpisu je namreč podrobneje razčlenila zakonsko ureditev, saj je bilo le na ta način mogoče zagotoviti njeno izvajanje. Ustavno sodišče zavrže pobudo, če pobudnik ni izkazal pravovarstvene potrebe za presojo izpodbijane določbe podzakonskega predpisa, ki je prenehal veljati.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window