AI Icon
  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

Odločitve Ustavnega sodišča

Up-1352/11 - Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Cp 1890/2010 z dne 25. 8. 2010

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-1352/11
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US30104
GESLA
1.5.51.2.10 - Ustavno sodstvo - Odločbe - Vrste odločitev Ustavnega sodišča - V postopku odločanja o ustavni pritožbi - Razveljavitev/odprava izpodbijanega akta in vrnitev v novo odločanje. 1.4.14.3 - Ustavno sodstvo - Postopek - Stroški - Stroški postopka. 5.3.13.19 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Procesna jamstva, pravica do obrambe in poštenega sojenja (19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31) - Načelo kontradiktornosti. 5.3.1 - Temeljne pravice - Državljanske in politične pravice - Pravica do dostojanstva (21).
NAPADENI AKT
Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Cp 1890/2010 z dne 25. 8. 2010
OBJAVA
Uradni list RS
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VRSTA AKTA
posamični akt
VRSTA ODLOČITVE
odločba
VRSTA REŠITVE
razveljavitev ali odprava
IZREK
Sklep Višjega sodišča v Ljubljani št. I Cp 1890/2010 z dne 25. 8. 2010 se razveljavi in zadeva se vrne temu sodišču v novo odločanje. Pritožnica sama nosi svoje stroške postopka z ustavno pritožbo.
EVIDENČNI STAVEK
Ustavno sodišče poudarja pomen pravice do izjave v vseh sodnih postopkih, pri čemer pri opredeljevanju njene vsebine upošteva posebnosti posameznih postopkov. Zaradi posebnosti zemljiškoknjižnega postopka, ki se po eni strani odražajo v potrebi po pospešenem odločanju zemljiškoknjižnega sodišča, po drugi strani pa v načelu formalnosti tega postopka, v skladu s katerim sodišče presoja le, ali so izpolnjeni določeni formalni pogoji za dovolitev vpisa v zemljiško knjigo, je ustavno sprejemljiva ureditev, ki zemljiškoknjižnemu sodišču omogoča, da nasprotnega udeleženca o zemljiškoknjižnem postopku praviloma ne seznani takoj, ampak šele po sprejetju odločitve. Udeleženčeva pravica do izjave bo namreč praviloma kljub temu v zadostni meri varovana. Kajti nasprotni udeleženec se ima še vedno možnost izjaviti o zadevi v celotnem obsegu s tem, ko lahko zoper takšno odločitev vloži ugovor kot posebno nedevolutivno pravno sredstvo, o katerem še vedno odloča sodišče prve stopnje. Pritožnici v obravnavani zemljiškoknjižni zadevi ni bila zagotovljena možnost izjave v nobeni fazi zemljiškoknjižnega postopka. S postopkom je bila seznanjena šele po njegovem pravnomočnem zaključku, to je z vročitvijo sklepa pritožbenega sodišča. Zato je bilo z izpodbijano odločitvijo pritožbenega sodišča, s katero je to sodišče spremenilo odločitev sodišča prve stopnje v škodo pritožnice le na podlagi navedb predlagateljice zemljiškoknjižnega postopka, ne da bi se ukvarjalo z vprašanjem, ali je bila pritožnici dana možnost izjave o relevantnih vidikih zadeve in s tem možnost, da vpliva na odločitev sodišča, nedopustno poseženo v pritožničino pravico do izjave. Pravica do izjave iz 22. člena Ustave namreč ni le sredstvo za čim bolj popolno razjasnitev spornih dejanskih vprašanj, pač pa zagotavlja stranki (kot izraz spoštovanja človekove osebnosti in zahteve po enakopravni obravnavi strank v postopku pred sodiščem) tudi možnost vplivati na pravno presojo sodišča v zadevi, ki posega v njene pravice oziroma interese.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window