Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM Sklep I Ip 518/2022 - zamenjava izvršitelja - pravica do izbire izvršitelja - nekonkretiziranost predloga - trditveno in dokazno breme - sprememba odločitve - neposredna...

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Izvršilni oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
28.9.2022
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM Sklep I Ip 518/2022
INTERNA OZNAKA (*)
VSM00060048
SENAT, SODNIK
Metka Jug (preds.), dr. Anja Drev (poroč.), mag. Karolina Peserl
INSTITUT VSRS
zamenjava izvršitelja - pravica do izbire izvršitelja - nekonkretiziranost predloga - trditveno in dokazno breme - sprememba odločitve - neposredna dejanja izvršbe - (ne)izpolnjeni zakonski pogoji - potrebni stroški postopka
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - IZVRŠILNO PRAVO
IZREK
I. Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje spremeni tako, da se predlog upnika za odstavitev izvršitelja in določitev novega izvršitelja, vložen 14. 6. 2022, zavrne.

II. Upnik mora izvršitelju A. A. v roku 8 dni od vročitve tega sklepa povrniti pritožbene stroške v znesku 26,40 EUR.
JEDRO
Drži sicer, da sodišče na podlagi tretjega odstavka 44.a člena ZIZ v postopku določi tistega izvršitelja, ki ga navede upnik. Vendar upnikova pravica do izbire izvršitelja ni neomejena. Ko sodišče s sklepom kot izvršitelja, ki bo v izvršbi opravljal neposredna dejanja izvršbe, določi izvršitelja, ki ga je v predlogu za izvršbo navedel upnik, upnik svoje izbire ne more več poljubno spreminjati. Določitev novega izvršitelja lahko v postopku predlaga le v zakonsko predpisanih primerih in pod zakonsko določenimi pogoji. Novega izvršitelja lahko tako predlaga v primerih, ko prvotno določeni izvršitelj ne sme oziroma ne more (več) opravljati nalog izvršitelja v zadevnem izvršilnem postopku, bodisi zato ker je izločen (šesti odstavek 44.a člena ZIZ), bodisi zato, ker je (zaradi smrti ali zaradi razrešitve) prenehal opravljati službo izvršitelja (peti odstavek 287. člena ZIZ). Odstavitev prvotno izbranega in s sklepom sodišča določenega izvršitelja, glede katerega ni zgoraj navedenih ovir, da bi v zadevnem postopku opravljal naloge izvršitelja, lahko upnik predlaga le, če izvršitelj v konkretni izvršilni zadevi neposrednih dejanj izvršbe ne opravlja v rokih, ki jih določajo ZIZ in podzakonski predpisi (deveti odstavek 44.a člena ZIZ).

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window