AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba III Ips 112/97 - zavarovanje - splošni pogoji zavarovanja avtomobilskega kaska - razlaga pogodb - nejasna določila splošnih pogojev - zavarovane nevarnosti - vrnite...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE
29.1.1999
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba III Ips 112/97
INTERNA OZNAKA
VS40222
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zavarovanje - splošni pogoji zavarovanja avtomobilskega kaska - razlaga pogodb - nejasna določila splošnih pogojev - zavarovane nevarnosti - vrnitev najetega vozila
PODROČJE VSRS
ZAVAROVALNO PRAVO
IZREK
I./ Reviziji se ugodi in se sodba sodišča druge stopnje z dne 24.4.1997 opr. štev. Cpg 1337/94 spremeni tako, da se glasi:

"Pritožba tožeče stranke in intervenienta na njeni strani se zavrne kot neutemeljena ter se potrdi sodba sodišča prve stopnje."

II./ Tožeča stranka mora povrniti toženi stranki njene revizijske stroške v znesku 64.892,00 SIT v osmih dneh pod izvršbo.
JEDRO
Splošni pogoji AK - 92/XI določajo v 3. in 4. členu, katere nevarnosti so zavarovane pri polnem in delnem avtomobilskem kasku. Vsem zavarovanim nevarnostim po omenjenih dveh členih splošnih pogojev je skupno, da krije zavarovalnica škodo samo, če je ta posledica presenetljivih in od zavarovančeve ali voznikove volje neodvisnih dogodkov. Iz dejstev, ugotovljenih v postopku izhaja samo, da voznik (najemnik avtomobila) ni izpolnil svoje pogodbe in ne obveznosti vrniti avtomobil. Kršitev pogodbene obveznosti, glede katere ni ugotovljeno, da je do nje prišlo zaradi dogodka, presenetljivega za voznika in neodvisnega od njegove volje celo, da je prišlo pa ni zavarovana nevarnost.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window