Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

U-I-267/97 - Odlok o prehodu sovražnikovega imetja v državno svojino, o državnem upravljanju imetja odsotnih oseb in o zasegi imetja, ki so ga okup...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
U-I-267/97
VRSTA ZADEVE
ocena ustavnosti in zakonitosti predpisov in drugih splošnih aktov
INTERNA OZNAKA
US18733
GESLA
Ustavno sodišče, nepristojnost za oceno predpisa, ki je prenehal veljati pred vložitvijo pobude. Državna lastnina, prehod sovražnikovega premoženja v državno lastnino. Lastninska pravica, pridobitev, zamplemba, konfiskacija.
NAPADENI AKT
Odlok o prehodu sovražnikovega imetja v državno svojino, o državnem upravljanju imetja odsotnih oseb in o zasegi imetja, ki so ga okupatorske oblasti prisilno odtujile (Uradni list DFJ, št. 2/45)
OBJAVA
OdlUS VII, 18
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
Rajko Gruden, Predstruge
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
zavrženje
IZREK
Pobuda Rajka Grudna za začetek postopka za oceno ustavnosti Odloka o prehodu sovražnikovega imetja v državno svojino, o državnem upravljanju imetja odsotnih oseb in o zasegi imetja, ki so ga okupatorske oblasti prisilno odtujile se zavrže.
EVIDENČNI STAVEK
Odlok o prehodu sovražnikovega imetja v državno svojino, o državnem upravljanju imetja odsotnih oseb in o zasegi imetja, ki so ga okupatorske oblasti prisilno odtujile, je predpis, ki že v času osamosvojitve Slovenije ni veljal, zato v skladu s prvim odstavkom 4. člena Ustavnega zakona za izvedbo Temeljne ustavne listine ob osamosvojitvi ni postal sestavni del pravnega reda Republike Slovenije. Ustavno sodišče praviloma ne more odločati o ustavnosti zakonov, drugih predpisov in splošnih aktov, ki so prenehali veljati že pred vložitvijo pobude. Uvrstitev predpisa, katerega nekdanja uporaba v času podržavljenja premoženja je podlaga za denacionalizacijo, v 3. člen Zakona o denacionalizaciji ne pomeni, da se v postopku denacionalizacije tak predpis uporablja. Ker izpodbijani predpis ne velja in se tudi ne uporablja, Ustavno sodišče ni pristojno za njegovo presojo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window