AI Icon
  • Analiziraj sodbo

  • Napiši izvleček

  • Izdelaj povzetek

Portal TFL

TFL Vsebine / Odločitve Ustavnega sodišča

Up-108/96 - Ustavna pritožba Ž. G. zoper sodbo Vrhovnega sodišča opr. št. U 406/94-6 z dne 22.2.1996 v zvezi z odločbo Ministrstva za notranje zade...

OPOMBA US RS
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Up-108/96
VRSTA ZADEVE
ustavna pritožba
INTERNA OZNAKA
US19157
GESLA
Enakost pred zakonom. Enako varstvo pravic. Pravica do sodnega varstva. Državljanstvo, sprejem v državljanstvo. Razlog nevarnosti za javni red za nesprejem v državljanstvo. Upravni postopek, odločanje po prostem preudarku. Upravna odločba-formalne sestavine. Stroški postopka pri Ustavnem sodišču.
NAPADENI AKT
Ustavna pritožba Ž. G. zoper sodbo Vrhovnega sodišča opr. št. U 406/94-6 z dne 22.2.1996 v zvezi z odločbo Ministrstva za notranje zadeve št. 0011/8-XVII-319.027 z dne 31.1.1994
OBJAVA
IZDAJATELJ
Ustavno sodišče RS
VLAGATELJ
VRSTA AKTA
drugi akti
VRSTA ODLOČITVE
sklep
VRSTA REŠITVE
nesprejem ustavne pritožbe
IZREK
Ustavna pritožba Ž. G. zoper sodbo Vrhovnega sodišča v zvezi z odločbo Ministrstva za notranje zadeve se ne sprejme v obravnavo. Pritožnik nosi svoje stroške postopka.
EVIDENČNI STAVEK
Ker izpodbijana upravna odločba vsebuje - oceno zakonskega dejanskega stanja, - stanje stvari, pomembno za zakonito in pravilno odločbo, - dokaze, ki utemeljujejo obstoj teh dejstev, in - preudarke, ki so upravni organ vodili pri odločanju, z njo ni bila kršena pritožnikova pravica do enakega varstva pravic (22. člen). Ker je bila pritožniku v upravnem postopku dana možnost, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah, ki so pomembne za odločitev, je bilo pritožniku zagotovljeno ustavno jamstvo enakega varstva pravic (22. člen). Zgolj pavšalna navedba pritožnika, da naj bi mnogi dobili slovensko državljanstvo le na podlagi prvega odstavka 40. člena ZDRS, pa čeprav so bili kaznovani za huda kazniva dejanja, kršitve 14. člena ne izkazuje. Kršitev enakosti pred zakonom bi bila podana, če bi upravni organ oziroma Vrhovno sodišče v izpodbijanih odločbah odločila drugače, kot sicer odločata v podobnih zadevah.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window