Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba I Ips 556/2013-16 - kršitev kazenskega zakona – obstoj kaznivega dejanja – kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE
9.5.2013
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba I Ips 556/2013-16
INTERNA OZNAKA
VS2006588
SENAT, SODNIK
Branko Masleša (preds.), Maja Tratnik (poroč.), mag. Damijan Florjančič, mag. Kristina Ožbolt, Vesna Žalik
INSTITUT VSRS
kršitev kazenskega zakona – obstoj kaznivega dejanja – kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo
PODROČJE VSRS
POPRAVA KRIVIC – KAZENSKO MATERIALNO PRAVO
IZREK
I. Zahtevi za varstvo zakonitosti se ugodi in se izpodbijana sodba spremeni tako, da se obd. J. F., rojen ... 1893 v S. pri Celju, duhovnik, umrl ... 1972 iz razloga po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku o p r o s t i obtožbe kaznivega dejanja zoper ljudsko oblast storjenega s tem, da je dne 9. 2. 1947 pridigal v cerkvi na J. hribu v Celju o prisegi ter dejal, da je prisega veljavna samo takrat, če kličemo Boga za pričo, če kdo prisega pri časti naroda, ta prisega ni veljavna, ker narod ni Bog; da se je nekdaj na sodišču prisegalo pred razpelom in prižganimi svečami. Taka civilna prisega pri časti naroda je neveljavna kot prisega v cerkvenem smislu ali po cerkvenem nauku, ki je po vsem svetu enak. Cerkev je ne more smatrati za pravo prisego, kajti prava prisega ni samo neka navadna trditev, ampak je obenem verski akt, t. j. dejanje božjega čaščenja, torej je civilna prisega „pri časti naroda“ po nauku cerkve neveljavna kot prava prisega, t. j. pred Bogom in cerkvijo ne velja kot prava prisega, s čimer naj bi izpostavil preziru in posmehu ustanovo ljudske oblasti. II. Stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke drugega odstavka 92. člena Zakona o kazenskem postopku, potrebni izdatki obsojenca ter potrebni izdatki in nagrada zagovornika obremenjujejo proračun.
JEDRO
Navedbe v izreku sodbe, iz katerih izhaja, da je obsojenec v pridigi ob primerjavi prisege pred Bogom in civilne prisege dal prednost prvi, ne vsebujejo nobenega poziva na nasilno rušenje državne ureditve, zato v opisu dejanja, za katerega je bil spoznan za krivega in obsojen, ni bistvenih znakov kaznivega dejanja iz prvega odstavka 9. člena ZKLD.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window