Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSM sklep Kp 305/98 - spolni napad na otroka

SODIŠČE
Višje sodišče v Mariboru
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
11.11.1998
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSM sklep Kp 305/98
INTERNA OZNAKA (*)
VSM20049
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
spolni napad na otroka
PODROČJE VSRS
kazensko materialno pravo - kazensko procesno pravo
IZREK
Ob reševanju pritožbe zagovornika obt. J.P. se sodba sodišča prve stopnje po uradni dolžnosti razveljavi in zadeva vrne v ponovno sojenje.

Z uvodoma navedeno sodbo sodišča prve stopnje je bil obt. J.P.

spoznan za krivega storitve nadaljevanega kaznivega dejanja spolnega napada na otroka iz tretjega v zvezi s prvim odstavkom 183. člena Kazenskega zakonika (KZ) in mu je bila izrečena kazen dve leti zapora. Na podlagi četrtega odstavka 95. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP) je bil obtoženec oproščen plačila stroškov kazenskega postopka.

Zoper to sodbo se je pravočasno pritožil obtoženec po svojem zagovorniku. V pritožbi uveljavlja pritožbeni razlog zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja, s predlogom, da pritožbeno sodišče izpodbijano sodbo razveljavi in zadevo vrne v ponovno sojenje.

Pritožbeno sodišče je o seji pritožbenega senata obvestilo obtoženca, njegovega zagovornika in višjega državnega tožilca. Vsi so se seje tudi udeležili. Pritožbena seja je bila opravljena po določbi petega odstavka 378. člena ZKP v tajnosti iz razlogov morale.

Pregled zadeve je pokazal naslednje: Ob reševanju pritožbe obtoženčevega zagovornika je pritožbeno sodišče preizkusilo prvostopno sodbo tudi po uradni dolžnosti (člen 383/I ZKP), pri tem pa ugotovilo, da je sodišče prve stopnje bistveno kršilo določbe kazenskega postopka v smislu 11. točke prvega odstavka 371. člena ZKP. Izrek sodbe, ki je nekritičen povzetek obtožbe, je namreč nerazumljiv, nasprotuje pa tudi razlogom sodbe. Iz opisa dejanja po obtožbi in izreka sodbe namreč ne izhaja bistveni element obravnavanega kaznivega dejanja, in sicer, da je bila nedoletna oškodovanka zaupana v vzgojo, varstvo in oskrbo obtožencu. Izrek sodbe pa je tudi v nasprotju z njenimi razlogi na strani 4 prvostopne sodbe, kjer prvo sodišče pavšalno ugotavlja, da je bila mladoletna oškodovanka obtožencu zaupana v vzgojo in varstvo. Navedena kršitev narekuje razveljavitev prvostopne sodbe po uradni dolžnosti.

Ko bo sodišče prve stopnje nakazano kršitev odpravilo, bo o stvari ponovno odločilo. Pri tem bo moralo kritično premotriti pravno opredelitev obravnavanega dejanja po obtožbi okrožnega državnega tožilca, katere opis v ponovljenem postopku s strani obtožbe ne more biti dopolnjen na škodo obtoženca, ker se okrožni državni tožilec zoper predmetno sodbo ni pritožil. V ponovljenem postopku pa naj sodišče prve stopnje tudi kritično premotri pritožbena izvajanja v smeri odnosa mladoletne oškodovanke in njene matere do obtoženca, in sicer po storitvi obtožencu očitanega kaznivega dejanja.

Po obrazloženem je pritožbeno sodišče o pritožbi zagovornika obtoženca odločilo, kot je razvidno iz izreka tega sklepa.

 
JEDRO
Če iz opisa dejanja po obtožbi in izreka sodbe ne izhaja bistveni element kaznivega dejanja spolnega napada na otroka po tretjem v zvezi s prvim odstavkom 183.člena Kazenskega zakonika in sicer, da je bila nedoletna oškodovanka zaupana v vzgojo varstvo in oskrbo obtožencu in, če je izrek sodbe v nasprotju z njenimi razlogi, ker sodišče pavšalno ugotavlja, da je bila mladoletna oškodovanka obtožencu zaupana v vzgojo, varstvo in oskrbo, narekuje navedena kršitev razveljavitev prvostopne sodbe po uradni dolžnosti.

 

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemanje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window