Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sklep I Cpg 1189/2016 - izvensodni dogovor pravdnih strank – umik tožbe – obvestilo tožene stranke – izjava tožeče stranke, naslovljena na sodišče

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Gospodarski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
29.12.2016
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sklep I Cpg 1189/2016
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0078120
SENAT, SODNIK
Vesna Jenko
INSTITUT VSRS
izvensodni dogovor pravdnih strank – umik tožbe – obvestilo tožene stranke – izjava tožeče stranke, naslovljena na sodišče
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO
IZREK
Pritožbi se ugodi in se sklep sodišča prve stopnje razveljavi. Odločitev o pritožbenih stroških se pridrži za končno odločbo.
JEDRO
Umik tožbe je procesno dejanje v dispoziciji tožeče stranke in naslovljeno na sodišče, ki pravdni postopek vodi. Že gramatikalna razlaga prvega odstavka 188. člena ZPP vodi do zaključka, da tožbo lahko umakne le tožeča stranka, torej tista stranka, ki je z vložitvijo tožbe tudi uveljavljala pravno varstvo. Zato umika tožbe ne more posredovati sodišču nasprotna stranka brez izrecnega pooblastila tožeče stranke. V pravdnem postopku velja načelo zakonitosti, kar pomeni, da sodišče postopa po procesnem redu, kakršnega določa zakon in upošteva zunajprocesne dogovore strank glede postopka le tedaj, ko so v zakonu izrecno dopuščeni oziroma predvideni. Zato zunajsodni dogovor strank, po katerem se ena stranka zaveže umakniti tožbo, nima neposrednih procesnih učinkov v smislu, da bi sodišče lahko štelo, da je tožba umaknjena tudi, če stranka nato pred sodiščem izjave o umiku tožbe ne bo podala.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window