Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VDSS sodba Pdp 451/2006 - pogodba o zaposlitvi za določen čas – transformacija

SODIŠČE
Višje delovno in socialno sodišče Ljubljana
ODDELEK (*)
Oddelek za individualne in kolektivne delovne spore
DATUM ODLOČBE (*)
31.8.2006
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VDSS sodba Pdp 451/2006
INTERNA OZNAKA (*)
VDS03801
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
pogodba o zaposlitvi za določen čas - transformacija
PODROČJE VSRS
DELOVNO RAZMERJE
IZREK
Pritožbi se ugodi in se izpodbijana sodba sodišča prve stopnje spremeni tako, da se glasi: „Ugotovi se, da tožeči stranki V.B.V. delovno razmerje z dnem 31.8.2005 ni prenehalo in ji še traja z vsemi pravicami in obveznostmi iz dela, zaradi česar jo je tožena stranka dolžna pozvati nazaj na delovno mesto „individualna in skupinska pomoč ter druga dela“, ki ga je opravljala pred prenehanjem delovnega razmerja, v 8 dneh pod izvršbo. Tožena stranka je dolžna tožeči stranki za obdobje od 1.9.2005 do vrnitve na delo vpisati kot delovno dobo v delovno knjižico, jo za to obdobje prijaviti v pokojninsko, invalidsko in zdravstveno zavarovanje ter ji obračunati nadomestilo plače za čas od 1.9.2005 do vrnitve na delo v višini bruto plače, ki bi ji bila obračunana, če bi delala na svojem delovnem mestu, plačati predpisane davke in prispevke ter ji izplačati neto znesek nadomestila plače, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od zapadlosti mesečnega nadomestila plače 18. dne v mesecu za pretekli mesec do plačila ter ji izplačati regres za letni dopust za obdobje po prenehanju delovnega razmerja do vrnitve na delo v predpisani višini, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi od zapadlosti 1. julija v posameznem letu do plačila, v roku 8 dni pod izvršbo. Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki stroške postopka v višini 142.440,00 SIT, vse v 8 dneh pod izvršbo.“ Tožena stranka je dolžna povrniti tožeči stranki stroške pritožbenega postopka v višini 2.000,00 SIT.
JEDRO
Ker po naši delovnopravni zakonodaji v skladu z Direktivo 1999/70/ES predstavlja pogodba o zaposlitvi za določen čas izjemo od splošnega pravila sklepanja pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas, je treba zakonske določbe, ki jo urejajo (od 52. do 56. člena ZDR), razlagati ozko. Zato mora pogodba o zaposlitvi za določen čas, čeprav tega 1. odst. 29. člena ZDR izrecno ne zahteva, vsebovati razlog, zaradi katerega se pogodba o zaposlitvi sklepa le za določen čas. Delavec mora že ob nastopu dela, oziroma ob podpisu pogodbe o zaposlitvi vedeti, iz katerega razloga sklepa pogodbo o zaposlitvi za določen čas. Zato je pogodba, ki ne vsebuje razloga po 52. členu ZDR oziroma 109. členu ZOFVI, sklenjena v nasprotju z zakonom, kar ima za posledico transformacijo pogodbe o zaposlitvi sklenjene za določen v nedoločen čas.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window