Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Nepremoženjska škoda

II Ips 400/99 - Zvin vratne hrbtenice.

AMBULANTNO ZDRAVLJENJE
Zaradi poškodbe je bil enajstkrat pregledan, šest tednov je nosil imobilizacijo vratne hrbtenice s trdo ortozo, kar ga je močno oviralo pri vsakdanjih aktivnostih. Večkrat je moral na rentgensko slikanje.
OPRAVILNA ŠTEVILKA
II Ips 400/99
INTERNA OZNAKA DOKUMENT
VS000528
FISCHER
srednje hudi primer
HOSPITALIZACIJA
NEVŠČEČNOSTI MED ZDRAVLJENJEM
OPOMBA
II Ips 400/99. Revizija tožene stranke je bila zavrnjena.
OŠKODOVANEC
Moški, ki je bil v času nezgode star 32 let. Poškodoval se je v prometni nesreči, kot voznik osebnega avtomobila.
POŠKODBA
Zvin vratne hrbtenice.
REHABILITACIJA
Fizikalno terapijo je izvajal najprej dva meseca v zdravstvenem domu, potem pa še doma. 
SKAŽENOST
 
SKUPINA
poškodbe hrbtenice in reber
STRAH
200000 SIT Ob sami nezgodi tožnik ni trpel posebnega strahu, saj je bila nezgoda nenadna, niti ga ni življenjsko ogrožala. Bolj je bil izražen strah zaradi posledic zdravljenja, kakšna bo gibljivost vratu.
TELESNE BOLEČINE
600000 SIT Srednje hude bolečine prve tri tedne, naslednjih šest tednov pa stalne lahke bolečine. Po odstranitvi imobilizacije je začel s fizikalno terapijo in pri tem trpel prve štiri tedne krajša obdobja srednje hudih bolečin. Poškodba je pustila trajne posledice. Na desni strani tožnikovega vratu je kot posledica poškodbe ostala tudi vidna oteklina. Zaradi trajnih posledic poškodb ima tožnik še vedno pogoste bolečine pri večjih obremenitvah, predvsem pri prisilni drži vratne hrbtenice. Tožnik redno dela z računalnikom, po dveh do treh urah dela pa se v vratu pojavijo bolečine.
INSTITUT VSRS
telesne bolečine - strah - skaženost - zmanjšanje življenjske aktivnosti
PODROČJE VSRS
višina odškodnine za nepremoženjsko škodo
ZMANJŠANA ŽIVLJENSKA AKTIVNOST
1500000 SIT Kljub končanemu zdravljenju je pri tožniku ostala lažja omejena gibljivost vratne hrbtenice, pri čemer je močno omejen upogib vratu naprej. Redno dela z računalnikom, vendar pa se že po dveh do treh urah pojavijo težave. Rojen je leta 1964, kar pomeni, da ga bodo težave pri opravljanju rednega dela spremljale še vrsto let. Težave se pojavijo tudi pri vseh težjih opravilih, nekaterih težjih opravil pa sploh ne more več opravljati, pred poškodbo pa jih je (pomoč bratu pri mizarskih delih, tastu pri izdelovanju suhe robe, težja opravila na vrtu itd.). Opustiti je moral tudi vso športno aktivnost. Zaradi omejene gibljivosti vratne hrbtenice ima težave tudi pri vožnji z avtomobilom, saj je po ugotovitvah izvedenca gibljivost vratne hrbtenice pri rotaciji levo in desno omejena za 10 stopinj, močno pa je omejen tudi upogib naprej, saj pride lahko z brado le 5 cm do prsnice.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Prijava

Še niste uporabnik?

Za brezplačen dostop do vsebin portala Tax-Fin-Lex se registrirajte. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik
Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window