Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Vrhovnega sodišča

Sodba in sklep II Ips 251/97 - zastaranje - predhodno vprašanje - pretrganje zastaranja - odškodninska terjatev za škodo, povzročeno s kaznivim dejanjem - odločanje o obstoju kaz...

SODIŠČE
Vrhovno sodišče
ODDELEK
Civilni oddelek
DATUM ODLOČBE
23.12.1998
OPRAVILNA ŠTEVILKA
Sodba in sklep II Ips 251/97
INTERNA OZNAKA
VS04229
SENAT, SODNIK
INSTITUT VSRS
zastaranje - predhodno vprašanje - pretrganje zastaranja - odškodninska terjatev za škodo, povzročeno s kaznivim dejanjem - odločanje o obstoju kaznivega dejanja in kazenski odgovornosti v pravdnem postopku - neznani storilec - domneva nedolžnosti - konkurenca ustavne pravice do sodnega varstva in domneve nedolžnosti
PODROČJE VSRS
CIVILNO PROCESNO PRAVO - ODŠKODNINSKO PRAVO - USTAVNO PRAVO
IZREK
Reviziji se delno ugodi in se sodbi sodišč druge in prve stopnje razveljavita v razmerju do druge toženke in se v tem obsegu vrne zadeva sodišču prve stopnje v novo sojenje. V ostalem se revizija (v razmerju do prve toženke) zavrne kot neutemeljena.
JEDRO
Zakon o pravdnem postopku določa, da je sodišče v pravdnem postopku glede obstoja kaznivega dejanja in kazenske odgovornosti storilca vezano na pravnomočno sodbo kazenskega sodišča, s katero je bil obdolženec spoznan za krivega (tretji odstavek 12. člena ZPP). Ta določba pa ne izključuje vselej, da ne bi moglo pravdno sodišče samo ugotavljati, ali je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, kdo je storilec in ali je storilec odgovoren - kadar je to nujno za pravilno uporabo materialnega prava v civilnopravnem razmerju, zlasti odškodninskem. Med takšne primere lahko uvrstimo tudi kazenski postopek zoper neznanega storilca.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window