Navigacija
Portal TFL

TFL Vsebine / Odločbe Višjih sodišč

VSL sodba II Kp 13079/2012 - kazniva dejanja zoper čast in dobro ime – razžalitev – vrnitev razžalitve – obrekovanje – zakonski znaki kaznivega dejanja – sredstvo javnega obveš...

SODIŠČE
Višje sodišče v Ljubljani
ODDELEK (*)
Kazenski oddelek
DATUM ODLOČBE (*)
30.10.2014
OPRAVILNA ŠTEVILKA
VSL sodba II Kp 13079/2012
INTERNA OZNAKA (*)
VSL0023302
SENAT, SODNIK
Vera Vatovec (preds.), Tatjana Merčun (poroč.), Barbra Kavečič
INSTITUT VSRS
kazniva dejanja zoper čast in dobro ime – razžalitev – vrnitev razžalitve – obrekovanje – zakonski znaki kaznivega dejanja – sredstvo javnega obveščanja – objava na svetovnem spletu – avtorski blog – stvarna pristojnost – sojenje v nenavzočnosti obtoženca – izbira kazenske sankcije – zaporna kazen – pogojna obsodba – odmera kazni
PODROČJE VSRS
KAZENSKO MATERIALNO PRAVO – KAZENSKO PROCESNO PRAVO
IZREK
Pritožba zagovornika obtoženega A. A. se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sodba sodišča prve stopnje. Obtoženec je dolžan plačati potrebne izdatke zasebnih tožilcev, nagrado in potrebne izdatke njunih pooblaščencev ter sodno takso v višini 360,00 EUR kot strošek pritožbenega postopka.
JEDRO
Zapisi na t.i. blog storitvah so bili objavljeni na svetovnem spletu, spletne strani pa sodijo med sredstva javnega obveščanja. Iz umestitve zakonskega besedila „ali na spletnih straneh“ v kvalificirano obliko kaznivih dejanj razžalitve in obrekovanja z novelo KZ-1B ni dopustno sklepati, da pri dejanjih, ki so bila storjena prek svetovnega spleta pred uveljavitvijo KZ-1B, ni bilo podlage za obravnavo po strožjih kvalifikacijah, tj. v okviru zakonskega znaka „drugo sredstvo javnega obveščanja“. Že sámo objektivno dejstvo storitve temeljnega kaznivega dejanja preko sredstev javnega obveščanja oziroma spletnih strani zadošča za pravno opredelitev po kvalificirani obliki kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime. Za obravnavanje hujših, kvalificiranih oblik kaznivih dejanj razžalitve in obrekovanja pa je na prvi stopnji podana stvarna pristojnost okrožnega sodišča. Za kazniva dejanja zoper čast in dobro ime so v KZ-1 predpisane razmeroma blage kazenske sankcije, kar pa ne pomeni, da v primeru hujših dejanj ni dopustno zakonito izreči zaporne kazni. ESČP sicer v načelu dopušča široke meje izražanja, kar pa ne pomeni, da ni potrebno v vsakem konkretnem primeru opraviti tehtanja pravic, ki si z izvršitvijo kaznivega dejanja prihajajo v nasprotje, ter presoditi, ali je poseg v čast in dobro ime oškodovancev v tolikšni meri nedopusten, da je upravičeno izreči prostostno sankcijo.

Za ogled celotnega dokumenta je potrebna prijava v portal.

Začnite z najboljšim.
VSE NA ENEM MESTU.

PRIJAVA

ŠE NISTE UPORABNIK PORTALA TFL?

Dobra novice! Portal TFL je za nove uporabnike pripravil poseben brezplačen dostop do vsebin portala Tax-FinLex, da ga lahko preizkusite. Brezplačna registracija vam omogoča:

  • Vpogled v 7 dokumentov
  • Prejemanje e-dnevnika Lex-Novice
  • Prejemenje e-tednika TFL Glasnik

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window